Heytea Zao Flagship Store (Nantou) / CCD

Heytea Zao Flagship Store (Nantou) / CCD

Heytea Zao Flagship Store (Nantou) / CCD  - Exterior Photography, Windows, FacadeHeytea Zao Flagship Store (Nantou) / CCD  - Exterior Photography, Windows, Brick, FacadeHeytea Zao Flagship Store (Nantou) / CCD  - Interior PhotographyHeytea Zao Flagship Store (Nantou) / CCD  - Interior PhotographyHeytea Zao Flagship Store (Nantou) / CCD  - More Images+ 31

More SpecsLess Specs
Heytea Zao Flagship Store (Nantou) / CCD  - Exterior Photography, Windows, Facade
Architectural appearance. Image © Boris

Text description provided by the architects. Nantou Ancient Town is located in the central area of Shenzhen, with a history of more than 1,700 years. It is the cultural birthplace of Guangdong, Hong Kong, and Macao. Through renovation, this urban historical and cultural neighborhood has been activated and renewed. CCD conceived a Heytea store sited in Nantou. Through integrating the site's millennia-old cultural heritage and the city's modernization over the past three decades, the CCD team created an example that represents the rebirth of Nantou. Based on modern approaches, CCD introduced classical architectural elements to inject timeless charm into the architecture and interior space. The most beautiful "sphere" strengthens the aesthetics of the space, which breaks conventional store design and creates an "undefined" inspiring space.

Heytea Zao Flagship Store (Nantou) / CCD  - Exterior Photography, Windows, Brick, Facade
Architectural appearance. Image © Boris

Heytea Zao Flagship Store (Nantou) / CCD  - Interior Photography
Architectural appearance. Image © Boris

Considering that single experiential circulation is monotonous, CCD added screen walls to the existing building to change its horizontal form and highlight a sense of depth. The building is enclosed by high, arc-shaped screen walls. The contrast of textures and colors not only differentiates distinct spaces but also creates a striking visual effect. The whole building reveals a simple, elegant image, with a large area of pure white facades. The facades mainly consist of 4 walls, 3 outside and 1 inside, which run from the first floor to the third floor. A roof garden is set on the fourth floor. The inside screen wall passes through the balcony on 2F and 3F, allowing customers to take a close look at its material textures and form and providing an attractive setting for young people to take photos.

Heytea Zao Flagship Store (Nantou) / CCD  - Interior Photography, Bathroom, Door
Interior. Image © Boris

At the entrance area on the ground floor, a floating "table" protrudes towards the street, which is as high as tables inside. The steps recall the style of the lecture hall. Customers can drink tea and chat around this "table", or sit on the stairs to enjoy tea and streetscape. In this way, they become a part of the street scene. The interiors and outdoor space interpenetrate, which reflects CCD's consistent design concept of integrating architecture and interior space.

Heytea Zao Flagship Store (Nantou) / CCD  - Interior Photography, Kitchen, Windows
Interior. Image © Boris
Heytea Zao Flagship Store (Nantou) / CCD  - Interior Photography, Kitchen
Interior. Image © Boris

CCD transformed and reinforced the exterior walls of the original building. Considering local people's attachment to their former residence, the design team retained the eaves, so as to let them feel that their "homeland" left by ancestors is still there and continues to provide shelter for them. No completely closed window is designed for the store. Instead, transparent, open sliding glass doors are utilized. No matter when local residents return home or pass by, there is always a lamp waiting for them, calming and warming their hearts.

Heytea Zao Flagship Store (Nantou) / CCD  - Interior Photography
Interior. Image © Boris

Though occupying a limited area of about 60-square-meter, each floor of the store is equipped with a small balcony, where customers can see passers-by on the street and even greet and interact with "neighbors" in buildings across the street while enjoying drinks. The design responds to traditional Chinese culture which stresses family life and the relationship with neighbors. The interior space adopts a color palette mainly composed of dark red and white hues. The retro textured paint echoes modern metal materials, which not only effectively differentiate functional areas, but also showcase the contrast and fusion of history and modernity.  By extracting the tones and fabrics of Nantou Ancient Town, CCD built a vibrant red staircase to create a spatial relationship among floors.

Heytea Zao Flagship Store (Nantou) / CCD  - Interior Photography, Glass, Facade, Handrail
Interior. Image © Boris
Heytea Zao Flagship Store (Nantou) / CCD  - Interior Photography, Facade
Interior. Image © Boris

The "boundaries" of staggering staircase structures are combined with the space "in-between" functional areas of each floor, which inserts a new spatial relationship into the existing spatial framework and thus enriches the spatial experience. The sculptural sphere engraved with the character "Heytea Zao" plays a guiding role and runs through the whole design. It is a witness that establishes interaction with viewers. In the space with a unified theme and diversified expressions, it helps tell a clear spatial narrative.

Heytea Zao Flagship Store (Nantou) / CCD  - Interior Photography, Stairs, Handrail
Interior. Image © Boris
Heytea Zao Flagship Store (Nantou) / CCD  - Interior Photography
Interior. Image © Boris

Half of the sphere is exposed outside and half is hidden inside, creating a multi-dimensional spatial effect. It's interactive, fun, and surprising, attracting passers-by to step inside with joy. Red linear light strips render a variable, magical and dramatic effect in a modern manner. The design brings customers an immersive experience and produces a distinctive, compelling atmosphere. The cool, stylish, and classy spatial ambiance interprets the "undefined and unrestricted" brand image of Heytea.

Heytea Zao Flagship Store (Nantou) / CCD  - Interior Photography, Windows, Handrail, Balcony
Interior. Image © Boris

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Nantou Ancient Town, Shenzhen,China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Heytea Zao Flagship Store (Nantou) / CCD " 03 Dec 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/972770/heytea-zao-flagship-store-nantou-ccd> ISSN 0719-8884

© Boris

南头古城喜茶手造旗舰店 / CCD

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.