We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Botanical Installation / Studio Pippa

Botanical Installation / Studio Pippa

© Julia Totoli© Julia Totoli© Julia Totoli© Julia Totoli+ 19

  • Architects: Studio Pippa
  • Area Area of this architecture project Area:  2874 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2021
  • Photographs Photographs:  Julia Totoli
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Ana Paula Roseo, Casa Certa, Dessine, Gravia, Hill House, LV Engenhaira, Multtoldos, Portobello Shop, Vansati, Vitral
  • Lead Architect: Priscila Gabriel
  • Project Team:Priscila Gabriel, Virginia Castro, Marina Davi, Valentina Moura e Gabriela Schinzel
  • Clients:CasaCor Brasília
  • Landscaping:Ana Paula Roseo
  • Pavilion Area:452 ft2
  • Balcony Area:2422 ft2
  • City:Brasilia
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© Julia Totoli
© Julia Totoli

Text description provided by the architects. While we faced the obstacles of the pandemic as citizens, we perceived as professionals, a notable and growing concern regarding our homes. The confinement showed us in practice, how quality environments impact our well-being and routine.

© Julia Totoli
© Julia Totoli

But more than that, it exposed the deep human need for connection with nature. In the recent months, we observed as consequence, an increase in the adoption and purchase of domestic animals, a change in the arrangement of furniture to ensure space for indoor sunbathing, and an increase in the sales of plants and flowers.

© Julia Totoli
© Julia Totoli
Ground floor plan
Ground floor plan
Section
Section
© Julia Totoli
© Julia Totoli

In regards to the environment, social distancing and the deceleration in large cities have brought unimaginable scenarios to the globalized world. The Himalayas could be seen from India for the first time in 30 years, dolphins were sighted in Venice and the presence of turtles in the Guanabara Bay was registered.

© Julia Totoli
© Julia Totoli

During this period, few things were proven truly necessary, revealing the real value of what is essential. This latent urge of reminding ourselves that we are part of nature was manifested in the significant movement of people seeking contact with the land. We turned our attention to the surroundings, reconnecting with nearby areas, with nature and natural landscapes from which we have distanced ourselves.

© Julia Totoli
© Julia Totoli

The Botânico is a plant nursery that comes as a reaction to these questionings, communicating a weightless and calm atmosphere, contemplation, simplicity, and the essence of what we believe in. The architecture was, is, and will always be a response to the lifestyle of a time. We are an invitation to rediscover life.

© Julia Totoli
© Julia Totoli

Every year, the heavy rainy season in Brasilia coincides with the CasaCor exhibition period. For some occasions, the meteorological phenomenon is seen as a problem, but for the Botânico, the rain offers a poetic experience. So that no visitors miss out on the opportunity, we have created an informative totem with an umbrella stand. We also designed a business card made of seed paper to continue the narrative we approached in the Botânico, to endure the cycle, and to strengthen contact with the land.

© Julia Totoli
© Julia Totoli

The siting of the Botânico was guided by a sequence of existing trees of the species Ficus Benjamina, which embraces the pavilion and guarantees shade. Therefore, for the landscaping, we chose plants that enjoy the partial shade. Still, regarding the choice of vegetation, we chose broad-leaved species, which bring a cozy feeling and invariably add a tropical touch to the garden.

Isometric
Isometric

The side patio has a contemplative function, suggesting a moment of pause and breath. It received furniture from line 22 signed by Paulo Mendes da Rocha and created especially for Sesc 24 de Maio.

© Julia Totoli
© Julia Totoli

In order to create a light ambiance, we detached our façade structure from the wooden structure, thus creating a void in the entire perimeter and also in the roof, which does not touch the walls. In this way, we allow the entry of rain and guarantee the humidity of the nursery. The Habitat glass from Cebrace Vidros used in the roof has intelligent manufacture that keeps the heat out and integrates the best in design and technology, making the environment more pleasant and creating a visual connection between the visitor and the external environment.

© Julia Totoli
© Julia Totoli

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Brasília - DF Integrated Development Region and Surroundings, Brasília - Federal District, Brazil

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Botanical Installation / Studio Pippa" [Instalação Botânico / Studio Pippa] 25 Nov 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/972474/botanical-installation-studio-pippa> ISSN 0719-8884
© Julia Totoli

Botanical 苗圃装置 / Studio Pippa

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.