We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

House R / Jakub Kolarovič Architects

House R / Jakub Kolarovič Architects

© Matej Hakár© Matej Hakár© Matej Hakár© Matej Hakár+ 24

Bratislava, Slovakia
  • Area Area of this architecture project Area:  482
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2021
  • Photographs
    Photographs:  Matej Hakár
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Hansgrohe, Hormann, Oikos, Reynaers, Rustique
  • Lead Architects: Jakub Kolarovič
More SpecsLess Specs
© Matej Hakár
© Matej Hakár

Text description provided by the architects. House R is located in the area of the city Rovinka, which is characterized by the low-density development of family houses from the 20th century. The longitudinal plot of land made it possible to locate the house in a more intimate part, further from the main traffic that connects the southern cities with Bratislava.

© Matej Hakár
© Matej Hakár

The architecture of the house was defined by its environment. Longitudinal narrow land and space requirements defined the house with two main facades. The northern façade closes against the new multi-story residential development, while the southern sunny side is as open as possible to the garden. The side facades are fully enclosed and respect the privacy of the surrounding residential area.

© Matej Hakár
© Matej Hakár
Plan - Ground floor
Plan - Ground floor
Plan - 1st floor
Plan - 1st floor

The house is covered in brick cladding, which with its irregularity creates a contrast with the smooth glass surfaces of aluminum windows. The mass of the two-story brick house is supplemented by the volume of the garage, which is lined with wooden cladding in its entire area. The system of hidden garage doors enhances the compactness of the volume. The wooden cladding goes all the way to the entrance loggia. The contact between the two materials creates tension - an accent to the main entrance to the house.

© Matej Hakár
© Matej Hakár

The house is accessible from the northern part of the site through the concrete courtyard, which is in contrast with the southern garden. The green island with a tree complements the composition of the minimalist facade and creates privacy for the study room.

© Matej Hakár
© Matej Hakár

The secretiveness of the northern façade is replaced by its opposite meaning after entering the house. The view from the entrance hall via the symmetrical portal which connects the common areas with the entry acts as a filter between the diametrical characteristics of the external environment.

© Matej Hakár
© Matej Hakár

The central staircase is complemented by a roof skylight, which illuminates the generous entrance area. The simplicity of the chosen materials used in the interior creates a „clean canvas“ for the play of light, which is constantly changing. The principle of roof lighting is repeated in the bathrooms and the wardrobe on the 2nd floor.

© Matej Hakár
© Matej Hakár

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House R / Jakub Kolarovič Architects" 27 Nov 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/972368/house-r-jakub-kolarovic-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.