We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Diagonal House / Architects 49 House Design Limited

Diagonal House / Architects 49 House Design Limited

© W Workspace© W Workspace© W Workspace© W Workspace+ 21

Wiang Chai, Thailand
  • Area Area of this architecture project Area :  1600
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
    Photographs :W Workspace
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Belvedere, CASA ROCCA
  • Lead Architect : Chana Sampalung
More SpecsLess Specs
© W Workspace
© W Workspace

Text description provided by the architects. A client, who is fond of A49HD’s style of tropical architecture, approached us to design a new house in a similar style. They wanted something in our signature style, but also something we had never done before. This was an interesting and challenging proposal, to create a sense of familiarity in something different and new.

© W Workspace
© W Workspace

A49HD’s tropical style was our basic foundation. This was simple and familiar. We then proceeded to twist the core of the house to achieve a new design that fits into the natural environment, such as slopes and trees, surrounding it. The house was to be a multi-family residence, therefore, careful thought was given to the movement and circulation of the residents. Living quarters for each family were clearly separated, while still maintaining convenient contact with one another. In this way, we achieved a sense of a familiar environment within the new design.

© W Workspace
© W Workspace
Plan - Ground Floor
Plan - Ground Floor
© W Workspace
© W Workspace

We used popular materials that tend not to be used in residential designs, such as brass which is more often found in palaces or temples. These brass elements were incorporated into the architecture to create a touch of modernity and to reflect the owner’s fondness for gold and shine. This complements the tropical architecture base which was designed to be simple and down to earth. The concept of the design was to allow the house to age naturally and have its beauty evolve. As time goes by the brass will change from gold to brown and eventually turn to black while the gold teak will fade in color as it ages. This also requires less upkeep as the materials are allowed to exhibit their natural properties over time and the beauty of the home is naturally enhanced.

© W Workspace
© W Workspace

As these changes occur, the aesthetics and ambiance evolve. This can be likened to the vibrant color of leaves brought about by the changing seasons. The natural world is subtly and profoundly embedded in this house through the selection of materials and its careful placement within the surrounding landscape, essentially merging the architecture and natural environment together. This house is an expression of time and nature.

© W Workspace
© W Workspace
Sections
Sections

The use of materials to express an idea or story, creates an architectural extravaganza. It is rare to see a perfect balance between old and new. However, Diagonal House achieves this stunningly.

© W Workspace
© W Workspace

Careful attention was given to the selection of materials and furniture which were largely custom designed. Even the bricks were custom made for different uses and had a simple, smooth design which was not available on the market. Although the client was not involved in the selection of material, their trust in us and their understanding and acceptance of exclusivity resulted in the proposal to use black bricks. This simple design choice added value and enhanced the property of the material, giving it a unique sheen which created a play of light and shadow.

© W Workspace
© W Workspace
Diagram
Diagram

Another design centrepiece is the table which originated from the owner’s love of wood, teak and good carpentry. An 80 centimetre wide wooden slab in the owners possession was fashioned into a tabletop preserving its original characteristics. A set of sleek table legs were designed to contrast with the solid teakwood. Concealed lighting was installed on the underside of the table to create an even more exclusive look.

© W Workspace
© W Workspace

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Diagonal House / Architects 49 House Design Limited" 10 Nov 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/971744/diagonal-house-architects-49> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.