Cultural Center Le 148 / WAW Achitectes

Cultural Center Le 148 / WAW Achitectes

Cultural Center Le 148 / WAW Achitectes - Exterior Photography, WindowsCultural Center Le 148 / WAW Achitectes - Exterior Photography, Windows, BrickCultural Center Le 148 / WAW Achitectes - Exterior Photography, Windows, Facade, CourtyardCultural Center Le 148 / WAW Achitectes - Exterior Photography, Windows, Brick, Facade, Garden, CourtyardCultural Center Le 148 / WAW Achitectes - More Images+ 11

  • Architects: WAW Achitectes
  • Area Area of this architecture project Area :  275
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
  • Lead Architects : Arnaud Coutine, Bérenger Marinot, Stanislas Chevreux
Cultural Center Le 148 / WAW Achitectes - Exterior Photography, Windows, Brick
© MFL Photo / Mathieu FIOL

Text description provided by the architects. Cultural Center “Le 148” regroups the cultural spaces and administration offices of Alfortville, located ten minutes away from Paris. In its existent state, the link of this equipment to the city was non-existent. Moreover, the central courtyard, blocked by a wall, prevented any connection to the Paul Vaillant Couturier shopping street.

Cultural Center Le 148 / WAW Achitectes - Exterior Photography, Windows
© MFL Photo / Mathieu FIOL

The initial request was to adapt it to the city norms of accessibility of the interior court and this gave WAW ARCHITECTES the occasion to deeply transform the place’s identity into what it is today. The old mineral court of “Le 148” was so dented and closed in its four sides, that with the renovation it metamorphosed into a unique and colored patio, vegetated and viewable from the public space.

Cultural Center Le 148 / WAW Achitectes - Image 16 of 16
Axonometric

A Pink colorimetry is put in place touching the elements of the central court and the façades that compose it. The global dyed plays the main role as a unifying material.

Cultural Center Le 148 / WAW Achitectes - Exterior Photography, Windows, Facade
© MFL Photo / Mathieu FIOL

A leveling game in the new court allows entry to the different buildings through a system of gateways. This allows a distance from the courtyard creating at the same time a plant fault at the foot of each of the building’s entrances.

Cultural Center Le 148 / WAW Achitectes - Exterior Photography, Windows, Facade, Courtyard
© MFL Photo / Mathieu FIOL

The passage through each of these gateways is surrounded by grasses that mark the entrance of each building. Finally, a graphic game of curves varying between two finishing aspects echoes the contour lines shaping the new public space.

Cultural Center Le 148 / WAW Achitectes - Image 15 of 16
Plan

The court finally has public access according to the local norms and also provides the city with a cultural center full of color and contrast that is well appreciated by the local community, thanks to the work of WAW ARCHITECTES.

Cultural Center Le 148 / WAW Achitectes - Exterior Photography, Windows
© MFL Photo / Mathieu FIOL

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Alfortville, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Cultural Center Le 148 / WAW Achitectes" 09 Nov 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/971598/cultural-center-le-148-waw-achitectes> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.