Prospine Clinic / URBANODE arquitetura

Prospine Clinic / URBANODE arquitetura
Prospine Clinic / URBANODE arquitetura - Interior Photography, Kitchen, Chair
© Marcelo Donadussi

Prospine Clinic / URBANODE arquitetura - Interior Photography, Kitchen, ChairProspine Clinic / URBANODE arquitetura - Interior Photography, ChairProspine Clinic / URBANODE arquitetura - Interior PhotographyProspine Clinic / URBANODE arquitetura - Interior PhotographyProspine Clinic / URBANODE arquitetura - More Images+ 7

Porto Alegre, Brazil
  • Area Area of this architecture project Area :  33
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
    Photographs :Marcelo Donadussi
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Artlux Cortinas, Balbueno Tapetes, Berneck, Consul, Docol, Durafloor, Electrolux, Guararapes, Idea Store, Midea, Móveis Gruber, Nespresso, Schneider, Suvinil
  • Architects In Charge : Alessandra Fassina e Eduardo Paiva Ribeiro
  • Project Team : Alessandra Fassina e Eduardo Paiva Ribeiro
  • Clients : Fabio Stieven
  • City : Porto Alegre
  • Country : Brazil
More SpecsLess Specs
Prospine Clinic / URBANODE arquitetura - Interior Photography, Chair
© Marcelo Donadussi

Text description provided by the architects. The project's program was simple: the main room (table, stretcher and small exercise area) and a waiting room. The client wanted the office to have good sound insulation, so we needed to have both rooms compartmentalized. We lengthened the waiting room from the entrance until we reached the limit for the forecast of a receptionist's table. 

Prospine Clinic / URBANODE arquitetura - Interior Photography, Kitchen, Chair
© Marcelo Donadussi
Prospine Clinic / URBANODE arquitetura - Image 11 of 12
Floor plan
Prospine Clinic / URBANODE arquitetura - Interior Photography, Chair
© Marcelo Donadussi
Prospine Clinic / URBANODE arquitetura - Interior Photography
© Marcelo Donadussi

As the remaining main space was in an 'L' shape, we curved the dividing wall, opening up the room, receiving more natural light and making it more functional for circulation. The client did not want to use plasterboard lining in the main room, so we proposed that the curved wall follow the lines of the ribbed slab, a detail that added richness to the project. Another important constraint was the need for a washbasin in the service room. 

Prospine Clinic / URBANODE arquitetura - Interior Photography
© Marcelo Donadussi

As we don't have a subfloor to make significant modifications, we attached the lavatory closest to the building's sewerage and used the reception furniture to camouflage the facilities. This piece of furniture is also curved, as the existing wall + plaster addition would make it very deep. The angular opening makes it more functional and welcomes the patient who directs to the reception chairs. The blue color was used to make the waiting environment more comfortable and to make the volume, seen from the main room, as an internal attachment under the ribbed slab.

Prospine Clinic / URBANODE arquitetura - Image 10 of 12
© Marcelo Donadussi

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Porto Alegre, RS, Brazil

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Prospine Clinic / URBANODE arquitetura" [Consultório Prospine / URBANODE arquitetura] 31 Oct 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/970929/prospine-clinic-urbanode-arquitetura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.