We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House of Crickets / Dario Castellino

House of Crickets / Dario Castellino
© Alberto Franceschi
© Alberto Franceschi

© Alberto Franceschi© Alberto Franceschi© Alberto Franceschi© Alberto Franceschi+ 29

Vignolo, Italy
  • Architects: Dario Castellino
  • Area Area of this architecture project Area:  340
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Alberto Franceschi
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Curtains, Lounge chair, Table and chairs
© Alberto Franceschi
© Alberto Franceschi

Text description provided by the architects. We started to call the house like this since in one of the first inspections we heard crickets chirping among themselves as if they were doing a little concert and since then it has been “House of crickets" for us. The house was built on a plot a few kilometers from the center of Cuneo, partly flat and partly on a sunny slope in the middle of a forest, with a great view, the ideal place for a young couple with two children.

© Alberto Franceschi
© Alberto Franceschi

The shape and location of the house were dictated by a careful observation of the place and the typology of the surrounding houses, with simple sleeves and gabled roofs, placed one next to the other along the slope.

© Alberto Franceschi
© Alberto Franceschi
© Alberto Franceschi
© Alberto Franceschi

The family's need was to have most of the housing functions on a single large floor, convenient for all needs, but risky from a volumetric point of view as it generates a volume that is too large and disproportionate to the surrounding volumes. The solution was to divide the volume into two smaller volumes, similar to the surrounding houses, but joined together, with different functions, one night and the other day.

© Alberto Franceschi
© Alberto Franceschi
Plan - Ground floor
Plan - Ground floor
© Alberto Franceschi
© Alberto Franceschi

The day volume is very glazed and permeable to the eye with a small porch on the south side and a large terrace downstream while the sleeping area is more closed with windows in correspondence with the rooms without any external appendage. A third housing block resulting from the recovery of an existing volume joined to the main building by a wooden pergola creates a small courtyard closed towards the access road and open towards the panorama

© Alberto Franceschi
© Alberto Franceschi
© Alberto Franceschi
© Alberto Franceschi

Taking advantage of the slope, the house is deliberately placed gently on the natural line of the land, without the creation of retaining walls, steps, or invasive and urbanized works

© Alberto Franceschi
© Alberto Franceschi
Sections
Sections

The entire house is built in wood based on the designer's design in close synergy with the building company, establishing an excellent relationship of work and friendship over time. The insulation of the envelope is wood fiber and the external coatings and the roof are made of wood impregnated with a dark color to better blend in with the landscape. The production of electricity is ensured by photovoltaic panels on the roof.

© Alberto Franceschi
© Alberto Franceschi
© Alberto Franceschi
© Alberto Franceschi

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House of Crickets / Dario Castellino" 14 Oct 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/970139/house-of-crickets-dario-castellino> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.