Konohana Clinic / OTA Archistudio + Kubota Construction

Konohana Clinic / OTA Archistudio + Kubota Construction

Konohana Clinic / OTA Archistudio + Kubota Construction - Interior Photography, Chair, BeamKonohana Clinic / OTA Archistudio + Kubota Construction - Interior Photography, Beam, DeckKonohana Clinic / OTA Archistudio + Kubota Construction - Interior Photography, Table, Chair, BeamKonohana Clinic / OTA Archistudio + Kubota Construction - Interior Photography, Living Room, Beam+ 15

More SpecsLess Specs
Konohana Clinic / OTA Archistudio + Kubota Construction - Interior Photography, Chair, Beam
© Shota Kikuchi

A light ceiling that changes in every moment

This project is a reproductive medical center in Nagano, Japan. Adopting the medical philosophy of adjusting the body cycle naturally, the clinic is layered with a light ceiling that is made of wooden trusses and a translucent ceiling layer that changes its appearance every moment according to the provision of natural sunlight. Almost no column is plotted in the internal space, the wooden trusses that span across the building allow free planning. The longest span truss in the center is at a maximum height of 1.7m and gradually decreases according to the length of each span. The plenum space which carries various air volumes becomes a light pool that changes depending on the time of day, weather, and season of the year. The translucent ceiling layer promotes diffusion and reflection of light.

Konohana Clinic / OTA Archistudio + Kubota Construction - Interior Photography, Beam, Deck
© Shota Kikuchi
Konohana Clinic / OTA Archistudio + Kubota Construction - Image 14 of 15
Plan
Konohana Clinic / OTA Archistudio + Kubota Construction - Interior Photography, Living Room, Beam
© Shota Kikuchi

Shape and Axis

The Mibu River flows to the south of the site, and the Southern Alps mountain range is far to the southeast. The shape of the site is similar to a parallelogram, and the building is laid along to it. Structurally, it is more efficient to set the axis of the gantry trusses to the short side of the diagonal shape and direct the view of the spaces to the southeast. The elongated shape wall changes its visible area depending on the line of sight, creating both openness and closure at the same time.

Konohana Clinic / OTA Archistudio + Kubota Construction - Interior Photography, Table, Chair, Beam
© Shota Kikuchi

A relaxing waiting area is placed at the wide obtuse-angled space facing the southeastern view while the medical program rooms which required more enclosed closure are located on the northwest. Since the office space is the core of the clinic operation, it is located in the center of the building for efficient and simpler movement to each room. By distorting the building according to the shape of the site, it creates spaces at the required size internally and secures the number of parking spaces required outdoor.

Konohana Clinic / OTA Archistudio + Kubota Construction - Interior Photography, Dining room, Windows, Beam, Chair
© Shota Kikuchi
Konohana Clinic / OTA Archistudio + Kubota Construction - Image 15 of 15
Sections and Elevations
Konohana Clinic / OTA Archistudio + Kubota Construction - Interior Photography
© Shota Kikuchi

Wooden Architecture that considered the supply chain in the long term

80% of the city where the site is located is covered by forest. It is not only important to use the local timber but, we also considered how the structure parts can be assembled by local craftsmen. To achieve that, we designed a simple structural form that is possible to be made by standard lumber that is available on the local market and avoids using special processed laminated lumber where possible. The wooden trusses of this building are simply made by splitting the 90mm width lumber into half and sandwiching them together with 90mm wood posts. Then, fastened by minimal bolts and jointed with drift pins. Wood shock has hit Japan since COVID-19, wooden architecture shall consider its supply chain in the long term.

Konohana Clinic / OTA Archistudio + Kubota Construction - Exterior Photography, Windows, Facade
© Shota Kikuchi

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Nagano, Japan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Konohana Clinic / OTA Archistudio + Kubota Construction" 07 Oct 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/969674/konohana-clinic-ota-archistudio-plus-kubota-construction> ISSN 0719-8884

© Shota Kikuchi

木桁架与半透明天花,Konohana 诊所/ OTA Archistudio + Kubota Construction

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.