Casa del Calvari / ENDALT Arquitectes

Casa del Calvari / ENDALT Arquitectes

Casa del Calvari / ENDALT Arquitectes - Interior Photography, StairsCasa del Calvari / ENDALT Arquitectes - Interior Photography, StairsCasa del Calvari / ENDALT Arquitectes - Interior Photography, ChairCasa del Calvari / ENDALT Arquitectes - Interior Photography, Kitchen, CountertopCasa del Calvari / ENDALT Arquitectes - More Images+ 18

  • Architects: ENDALT Arquitectes
  • Area Area of this architecture project Area :  269
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
    Photographs :David Zarzoso
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  AutoDesk, Fiora, Fontini, TEULAT
  • Lead Architects : Marcel·lí Rosaleny Gamón, Carles Rosaleny Gamón
More SpecsLess Specs
Casa del Calvari / ENDALT Arquitectes - Interior Photography, Stairs
© David Zarzoso

Text description provided by the architects. In this project, we try to preserve as much as possible, leaving remnants of the original elements as a tribute to those who built, rebuilt, or lived in this house. We try to create an architecture that remembers architecture without an architect, which is the result of collective knowledge and fruit of the accumulated experience of the generations that preceded us. This intervention seeks to highlight the scars of the parts that are removed with the aim of adapting the house to a contemporary habitat. Thus, on the walls, there are remnants of the ceilings, the vault of the old staircase, and the walls. Following the idea that every intervention is the witness of its time, we include new materials that are easy to identify due to the pristine images that contrast with the roughness and imperfection of the older layers of the original construction. Therefore, we use self-supporting plasterboard partitions as well as large-format, uniform floors that contribute to the fluidity of the space.

Casa del Calvari / ENDALT Arquitectes - Interior Photography, Stairs
© David Zarzoso
Casa del Calvari / ENDALT Arquitectes - Interior Photography, Living Room, Brick
© David Zarzoso

The house is designed as a sequence of spaces that progressively enters an inner world typical of traditional Valencian architecture: the corral, a small backyard. As we enter the house we gain privacy until we find the living room, which takes a breath of tranquillity and freshness through a custom folding window. In the centre of this corral, an old lemon tree pays tribute to those who lived in this house and harvested its fruits for generations. The subsequent promenade is designed to be a reminder of those houses that still today occupy the historic centres of the towns of the Valencian agricultural plains. The spaces are linked with different functions, not always defined, but with meaning: an entrance that reveals the entire original volume of the house and its sloping roof, a study room that is transformed into a guest room, a small library, a living space, a dining room, and more... The space flows continuously, interrupted only by the memory of a door that filters and protects the true heart of the house: a corral that wants to be part of the room and a room that wants to be part of the corral. Beyond these spaces, in the depths of the house, a space appears, reserved for the most exceptional guests, those who deserve to enter the depths of the host's soul.

Casa del Calvari / ENDALT Arquitectes - Interior Photography, Kitchen, Countertop
© David Zarzoso

The first floor is dedicated to the main room as the only space on this level accommodating different uses in a way that breaks the idea of privacy in exchange for its privileged location in the volume of greatest significance. At the rear, once the original volume of the first house has been surpassed, a pavilion was built by eliminating the extensions of little constructive value, to reinterpret them. For this new space, which houses the day area, a set of two horizontal planes supported by four pillars is generated. The metal structure allows a language of our time with a space that contrasts with the first volume of the building.

Casa del Calvari / ENDALT Arquitectes - Interior Photography
© David Zarzoso

Se van encadenando espacios cuya función no siempre queda definida pero que no dejan de tener sentido: una entrada que descubre la totalidad del volumen original de la vivienda y su cubierta a dos aguas, una sala de estudio que se transforma en habitación de invitados, una pequeña biblioteca, un espacio de estar, un comedor,… El espacio fluye de forma continua, interrumpido solo por el recuerdo de una puerta rescatada de la vivienda que filtra y protege el verdadero corazón de la vivienda; un corral que quiere ser parte del estar y un estar que quiere también ser corral. Y más allá, en lo más profundo de la vivienda, un espacio reservado para los invitados más excepcionales, aquellos que merecen adentrarse hasta lo más profundo del alma del anfitrión.

Casa del Calvari / ENDALT Arquitectes - Interior Photography, Stairs
© David Zarzoso
Casa del Calvari / ENDALT Arquitectes - Image 20 of 23
Planta baja
Casa del Calvari / ENDALT Arquitectes - Image 21 of 23
Planta primera
Casa del Calvari / ENDALT Arquitectes - Interior Photography, Bathroom
© David Zarzoso

Una vez superado el volumen original de la primera vivienda, se construye un nuevo pabellón como resultado de eliminar las ampliaciones del edificio original, de menor calidad constructiva, para así reinterpretarlas de nuevo. Para este nuevo espacio que alberga la zona de día se genera un juego de dos planos horizontales sustentados por cuatro pilares. La estructura metálica y el forjado de chapa colaborante permiten un lenguaje de nuestro tiempo con luces mayores y un espacio que por sus dimensiones contrasta con el primer volumen de edificación.

Casa del Calvari / ENDALT Arquitectes - Interior Photography, Facade
© David Zarzoso

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Casa del Calvari / ENDALT Arquitectes" [Casa del Calvari / ENDALT Arquitectes] 10 Oct 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/969429/casa-del-calvari-endalt-arquitectes> ISSN 0719-8884

© David Zarzoso

卡尔瓦里之家 / ENDALT Arquitectes

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.