Breakroom in the orchard / URLO Studio + Juan Ruiz + Amelia Tapia

Breakroom in the orchard / URLO Studio + Juan Ruiz + Amelia Tapia

Breakroom in the orchard / URLO Studio + Juan Ruiz + Amelia Tapia - Exterior PhotographyBreakroom in the orchard / URLO Studio + Juan Ruiz + Amelia Tapia - Exterior PhotographyBreakroom in the orchard / URLO Studio + Juan Ruiz + Amelia Tapia - Interior Photography, Kitchen, CountertopBreakroom in the orchard / URLO Studio + Juan Ruiz + Amelia Tapia - Interior Photography, Countertop+ 16

More SpecsLess Specs
Breakroom in the orchard / URLO Studio + Juan Ruiz + Amelia Tapia - Exterior Photography
© Diego Puente

Text description provided by the architects. The Breakroom in the Garden was born when an international environmental consulting company, whose headquarters in the Cumbayá valley in the city of Quito, needed a break space for its workers. The client’s main requirement was the conservation of the existing vegetation in the backyard of the offices, where the project was to be located.

Breakroom in the orchard / URLO Studio + Juan Ruiz + Amelia Tapia - Interior Photography
© Diego Puente
Breakroom in the orchard / URLO Studio + Juan Ruiz + Amelia Tapia - Image 14 of 16
Floor Plan
Breakroom in the orchard / URLO Studio + Juan Ruiz + Amelia Tapia - Interior Photography, Kitchen, Countertop
© Diego Puente

The original program called for storage spaces, a lunch preparation counter, and a barbecue area, as well as a flexible space that could occasionally serve for other uses such as training workshops, corporate events and team building sessions.To meet all of the client's needs without removing the existing trees, at URLO we proposed the construction of a cantilevered sloping roof. Along the main structural axis tangent to the perimeter wall of the property, we located all the necessary storage and work spaces. By doing so, the central space and the perimeter were completely freed, favoring fluidity in space and flexibility of use.

Breakroom in the orchard / URLO Studio + Juan Ruiz + Amelia Tapia - Image 13 of 16

In order to incorporate the trees into the project, we proposed four semicircle openings along the perimeter of the roof, through which the branches of the trees could pass, blurring the boundary between the structure and nature. In the central part of the roof, we introduced two circular skylights of different sizes that allow light to pass through a metal filter that simulates the shadows of tree leaves.

Breakroom in the orchard / URLO Studio + Juan Ruiz + Amelia Tapia - Interior Photography, Countertop
© Diego Puente

The roof, composed solely of a metal sheet and covered with wooden panels on the underside, rests on a structure of four metal pillars raised on concrete footings. The single line of pillars supports the entire roof through tensors that sew the upper part of the pillars in order to generate greater permeability on the ground. Beams emerge from each pillar which, apart from their structural function, serve to modulate the space. They are complemented by a false beam sandwiched between every two structural beams, which house the electrical installations and support the lamps.

Breakroom in the orchard / URLO Studio + Juan Ruiz + Amelia Tapia - Interior Photography
© Diego Puente
Breakroom in the orchard / URLO Studio + Juan Ruiz + Amelia Tapia - Image 16 of 16
Section
Breakroom in the orchard / URLO Studio + Juan Ruiz + Amelia Tapia - Exterior Photography
© Diego Puente

In order to create a simple, functional, and coherent space with the environment, we decided to work with only three materials: brick, wood and white. The brick allows us the construction of vertical and horizontal parameters through the use of a single piece. Its reddish color also creates a good combination with the brown of the earth. Wood brings warmth to furniture finishes. We used a single format of chipboard with an elm finish for the drop ceiling, for the furniture that houses the entire fixed program attached to the wall, and for the tables and stools. We used white paint for the structural metal, and a white counter top to highlight the previous materials and generate a spatial pattern that helps the user to have a simpler perception of the space.

Breakroom in the orchard / URLO Studio + Juan Ruiz + Amelia Tapia - Exterior Photography
© Diego Puente

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Cumbaya, Ecuador

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Breakroom in the orchard / URLO Studio + Juan Ruiz + Amelia Tapia" [Comedor en el huerto / URLO Studio + Juan Ruiz + Amelia Tapia] 01 Oct 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/969426/dining-room-in-the-orchard-urlo-studio> ISSN 0719-8884

© Diego Puente

悬臂屋顶,果园休息室 / URLO Studio + Juan Ruiz + Amelia Tapia

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.