Walter Anderson Museum of Art - Courtney Blossman Art Cottage / Tall Architects

Walter Anderson Museum of Art - Courtney Blossman Art Cottage / Tall Architects

Walter Anderson Museum of Art - Courtney Blossman Art Cottage / Tall Architects - Exterior Photography, Windows, Door, Stairs, Facade, GardenWalter Anderson Museum of Art - Courtney Blossman Art Cottage / Tall Architects - Exterior Photography, WindowsWalter Anderson Museum of Art - Courtney Blossman Art Cottage / Tall Architects - Interior Photography, Windows, BeamWalter Anderson Museum of Art - Courtney Blossman Art Cottage / Tall Architects - Interior Photography, Windows, Beam+ 21

Ocean Springs, United States
More SpecsLess Specs
Walter Anderson Museum of Art - Courtney Blossman Art Cottage / Tall Architects - Exterior Photography, Windows, Door
Courtesy of Tall Architects

Text description provided by the architects. The Walter Anderson Museum of Art asked the architects to design a renovation and restoration of a cottage the museum uses for educational classes, which had been deemed “The Art Cottage”. The renovation of the cottage, an 1890s Queen Anne structure, is the first phase in the museum’s new campus expansion, the Creative Complex, which will consist of classroom space, event space, and studios.

Walter Anderson Museum of Art - Courtney Blossman Art Cottage / Tall Architects - Exterior Photography, Windows, Facade
Courtesy of Tall Architects
Walter Anderson Museum of Art - Courtney Blossman Art Cottage / Tall Architects - Image 21 of 21
Diagram
Walter Anderson Museum of Art - Courtney Blossman Art Cottage / Tall Architects - Interior Photography, Fence, Handrail
Courtesy of Tall Architects

The project consisted of an interior reimagining, including relocating the stair (added during one of several renovations) to the exterior, opening up two small rooms into one large studio, adding a rear porch, reconfiguring the upstairs for guest lodging, and providing accessibility throughout.

Walter Anderson Museum of Art - Courtney Blossman Art Cottage / Tall Architects - Interior Photography, Windows, Beam
Courtesy of Tall Architects

The museum’s request was to show a progression through time—past to present—from the historic street elevation, through the interior, to the new porch. With this in mind, the front gallery was restored to its original layout with beadboard walls and ceiling, tongue and groove floor, and two doors leading into the main studio. The main studio that follows is an open workspace that pays homage to Anderson’s block prints via graphics on the ceiling. 

Walter Anderson Museum of Art - Courtney Blossman Art Cottage / Tall Architects - Interior Photography, Closet, Windows
Courtesy of Tall Architects
Walter Anderson Museum of Art - Courtney Blossman Art Cottage / Tall Architects - Image 19 of 21
Plan
Walter Anderson Museum of Art - Courtney Blossman Art Cottage / Tall Architects - Interior Photography, Windows, Door
Courtesy of Tall Architects

This space is used for classes, meetings, and exhibitions. Towards the rear of the cottage, there is a smaller studio—formerly a storage room—with windows overlooking a porch that appears to be exploding into the landscape. The porch, and its amphitheater stairs, provide space for outdoor classes, lectures, and concerts. It sets the tone for the second phase of the campus expansion. The teal color used throughout was derived from Walter’s boat.

Walter Anderson Museum of Art - Courtney Blossman Art Cottage / Tall Architects - Exterior Photography, Windows, Door, Stairs, Facade, Garden
Courtesy of Tall Architects

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:510 Washington Ave, Ocean Springs, MS 39564, United States

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Walter Anderson Museum of Art - Courtney Blossman Art Cottage / Tall Architects" 28 Sep 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/969198/walter-anderson-museum-of-art-courtney-blossman-art-cottage-tall-architects> ISSN 0719-8884

Courtesy of Tall Architects

沃尔特安德森艺术博物馆—考特尼布罗斯曼艺术小屋 / Tall Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.