House with Courtyards / Invisible Studio

House with Courtyards / Invisible Studio

House with Courtyards / Invisible Studio - Exterior Photography, Table, Chair, FacadeHouse with Courtyards / Invisible Studio - Interior Photography, Kitchen, Beam, FacadeHouse with Courtyards / Invisible Studio - Interior Photography, Windows, Handrail, ColumnHouse with Courtyards / Invisible Studio - Exterior Photography, WindowsHouse with Courtyards / Invisible Studio - More Images+ 23

More SpecsLess Specs
House with Courtyards / Invisible Studio - Interior Photography, Windows, Handrail, Column
© Jim Stephenson

Text description provided by the architects. Located on an exposed Cornish hillside overlooking Polzeath Beach, the House with Courtyards has been created with a deep awareness of its surroundings – considering materials, orientation, topography, and light. The home has been designed to take advantage of the thin, steeply sloping site to ensure that every room is provided with a view out towards the sea. Large, glazed elements make up much of the front façade, offering uninterrupted coastal vistas, while a series of courtyards are plunged into the building to form protection from the prevailing winds; they also become a part of the living spaces, bringing the outside in.

House with Courtyards / Invisible Studio - Interior Photography, Stairs, Handrail
© Jim Stephenson
House with Courtyards / Invisible Studio - Image 26 of 28
Plan
House with Courtyards / Invisible Studio - Interior Photography, Lighting
© Jim Stephenson

A limited palette of materials was used on the exterior, with local slate wrapping the base and sides of the building, creating the impression that it has been hewn from the land. A series of irregularly pitched roofs are coated in copper that will age to a softer patina over time spent battered by the elements. Glazed openings allow light to filter down in the spaces on the top floors of the house.

House with Courtyards / Invisible Studio - Interior Photography, Kitchen, Beam, Facade
© Jim Stephenson

The entrance is made via a small bridge over a lightwell that provides natural lighting for the lower-level accommodation, which then leads across the first of the courtyards to the main residence further along a spinal route. The house opens up to the second inner court and out to the sea beyond. The interiors were also designed by Invisible Studio as part of a holistic architectural project, with a rich mix of materials and textures.

House with Courtyards / Invisible Studio - Exterior Photography, Table, Chair, Facade
© Jim Stephenson

Exposed board-marked concrete forms the main backdrop of walls and the larger elements, such as fireplaces. Smoother cast concrete is used to shape the kitchen, sinks, and an expansive floor. In contrast, brightly polished copper is used on cupboard doors and inlet shelving, as well as door, handles that are then wrapped in leather to create a more luxurious, tactile experience. A suspended steel staircase projects out of a wall, appearing to float effortlessly away from the rest of the weighty house.

House with Courtyards / Invisible Studio - Interior Photography
© Jim Stephenson

Piers Taylor, Founder of Invisible Studio, said: “It was important for this house to connect with the coastal context with its rich materials and harsh climate. Our client wanted a home that felt embedded in the landscape, which could also focus all attention out to the majestic views formed by the sea and ever-changing light across the season and a single day. It’s a complicated building which may appear simple because we limited the number of materials used.”

House with Courtyards / Invisible Studio - Interior Photography, Kitchen, Countertop, Shelving, Beam, Chair, Windows
© Jim Stephenson

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House with Courtyards / Invisible Studio" 02 Oct 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/968881/house-with-courtyards-invisible-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.