We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Gulao Tea Alcove / Aether Architects

Gulao Tea Alcove / Aether Architects

northwest pier view. Image Courtesy of Aether Architectssouth side. Image Courtesy of Aether Architectssouthwest terrace. Image Courtesy of Aether Architectsnorth interior. Image Courtesy of Aether Architects+ 16

Heshan, China
More SpecsLess Specs
northwest pier view. Image Courtesy of Aether Architects
northwest pier view. Image Courtesy of Aether Architects

Text description provided by the architects. This project is located in Sanxingtang Village, Gulao Water Town, Guangdong Province, the main function of the building is to provide a public space for afternoon tea or leisure gatherings.

south side. Image Courtesy of Aether Architects
south side. Image Courtesy of Aether Architects

Gulao Water Town has its unique regional texture, the ponds and houses present a regular and free intertwined network landform,although this interpenetrating organic state is man-made, it looks like nature that has existed since ancient times. In the use of land, people here leave more proportion for the pond, and the construction of houses keeps the space comfort while minimizing the ground occupation as much as possible.

southwest terrace. Image Courtesy of Aether Architects
southwest terrace. Image Courtesy of Aether Architects

The new building design hopes to continue the local frugality of space without losing the characteristics of intimate and comfortable body scale. Therefore, the design of the building absorbs and adopts the scale (Multiples of about 1 meter) of various public spaces (village paths, water bridges, bridge platforms, etc.) here as the basic scale modulus, and based on the relationship between the plants in the site and the movement of people, a free-flowing volume is derived although it is a standardized grid.

north interior. Image Courtesy of Aether Architects
north interior. Image Courtesy of Aether Architects

The fish pond, the house on the pier and the sky constitutes the unique three-dimensional landscape here: the nature between the houses, the interpenetrating of ponds and houses, the interaction of light and color between the water surface and the sky, etc. form a living space which the scenery exists in the whole or part. In order to continue this spatial feature, we design a building without facade to promote the intimate connection between the interior and exterior spaces of the building; The structural column is also used as an element to subdivide the external scenes under the premise of satisfying the building's stress, as to try to introduce the landscape relationship of multi-layer stacking and penetration into the building in the horizontal dimension;

west interior. Image Courtesy of Aether Architects
west interior. Image Courtesy of Aether Architects

At the same time, through the hollowing out of the floor and the texture of the ceiling material, the multi-layered scenery effect is further superimposed in the vertical dimension. In this way we hoped that the multi-dimensional landscape phenomenon of the daily space here can be continued in a contemporary architectural way then dialogue and coexistence with the local.

roof view. Image Courtesy of Aether Architects
roof view. Image Courtesy of Aether Architects
southeast bamboo grove. Image Courtesy of Aether Architects
southeast bamboo grove. Image Courtesy of Aether Architects

Finally, in order to reduce the possession of the earth, the building was raised above the grass, and the edge of the raised building also forms a platform for sitting on. we hope that the new building can present a multi-faceted function, people can freely choose the floor of the building, soft inflatable cushions, ergonomic chairs or the grass surrounding the building as their resting place, and through the space created by the building to put people in a comfortable environment surrounded by scenery.

east brushwood. Image Courtesy of Aether Architects
east brushwood. Image Courtesy of Aether Architects

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Sanxingtang Village, Gulao Water Town, Heshan City, Guangdong Province, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Gulao Tea Alcove / Aether Architects " 14 Sep 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/968309/gulao-tea-alcove-aether-architects> ISSN 0719-8884
west water view. Image © Racol Creative

围墩茶寮 / 空气联盟建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.