We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Himmel Trial House / Bauen

Himmel Trial House / Bauen

© Federico Cairoli© Federico Cairoli© Federico Cairoli© Federico Cairoli+ 47

  • Architects: Bauen
  • Area Area of this architecture project Area:  292
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Federico Cairoli
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Florense, Alpi SRL, Cerâmica Portinari, Docol, Duravit, Eurocable, Metales Procesados S.R.L., Vidriocar
  • Lead Architect: Aldo Cristaldo Kegler
More SpecsLess Specs
© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

Text description provided by the architects. With the purpose of conducting the project, a retirement home, the clients found the ideal spot in a remote region, in which the main character would not be the architecture but the landscape itself. Keeping in mind these premises, 90% of the house was already solved; it only remained to propose the architecture of the house.

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli
Diagrams 1
Diagrams 1
© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

Having the advantage of a 360° view of the mountain range, designing the house was not an arduous task. One of the strongest criteria of the design was to not interfere in the site conditions, leaving the vegetation untouched and avoiding invasive earth movements. Another crucial point kept in mind was that the house should not obstruct the view from higher spots of the sierra, which positions the house over an irregular topography, this implantation solution makes the volume almost imperceptible entering the field and one only becomes aware of its presence when reaching a few meters closer to it.

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli
Section
Section
© Federico Cairoli
© Federico Cairoli
© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

The various shades of green –consequence of the different schedules, stations and weather- allow the views to be ephemeral and grant new landscapes every day.

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli
© Federico Cairoli
© Federico Cairoli
© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

The choice of material derives from the logistic planning that was needed to get to the location; the solution was a prefabricated system of metallic structures. This system allows the transport to be made in distinct stages, something beneficial since the land was difficult to access. Once all the pieces arrived, the structure montage process was of 7 days, adding the previous process of manufacturing that lasted 60 days in a workshop located 200 km away from the construction site. The house rests on three concrete walls –the only segment of the construction made on-site– that elevate the composition and minimally interferes in the land's nature.

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli
© Federico Cairoli
© Federico Cairoli
Plan
Plan
© Federico Cairoli
© Federico Cairoli
© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

The structural resolution ends up designating the aesthetic of the house, the structural spans become the windows and are simply closed with glass, where every square meter of the project allows the striking surrounding view to passing through, making the desired harmony possible.

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Himmel Trial House / Bauen" [Vivienda Himmel / Bauen] 09 Sep 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/968087/himmel-trial-house-bauen> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.