House STA / Dietrich | Untertrifaller Architekten

House STA / Dietrich | Untertrifaller Architekten

House STA  / Dietrich | Untertrifaller Architekten - Interior Photography, Kitchen, Windows, Facade, Handrail, DeckHouse STA  / Dietrich | Untertrifaller Architekten - Interior Photography, Kitchen, Sink, Countertop, Table, Windows, BeamHouse STA  / Dietrich | Untertrifaller Architekten - Interior Photography, Table, ChairHouse STA  / Dietrich | Untertrifaller Architekten - Exterior Photography, Chair, Courtyard, Patio+ 16

More SpecsLess Specs
House STA  / Dietrich | Untertrifaller Architekten - Exterior Photography, Facade
© Albrecht I. Schnabel

Text description provided by the architects. The residential building from the 1960s no longer met contemporary requirements, neither visually, ecologically, nor in terms of the room layout. A conversion would not have been profitable, so we decided to demolish the house down to the basement and build a new two-storey wooden construction on top.

House STA  / Dietrich | Untertrifaller Architekten - Interior Photography, Kitchen, Windows, Stairs, Facade, Handrail
© Albrecht I. Schnabel
House STA  / Dietrich | Untertrifaller Architekten - Exterior Photography, Windows, Facade, Handrail
© Albrecht I. Schnabel

The new building is based on the previous volume and floor space. Even the small recess of the south facade follows the trace of the old house. The preserved basement serves as a plinth and offers space for bicycle, storage and technical rooms.

House STA  / Dietrich | Untertrifaller Architekten - Interior Photography, Kitchen, Windows, Facade, Handrail, Deck
© Albrecht I. Schnabel
House STA  / Dietrich | Untertrifaller Architekten - Interior Photography, Handrail
© Albrecht I. Schnabel

The new house is designed as a light wooden structure, with a spacious living-cooking-dining room, office and guest bathroom on the ground floor; children’s rooms and master bedroom with bathroom and dressing room on the upper floor.

House STA  / Dietrich | Untertrifaller Architekten - Interior Photography, Chair
© Albrecht I. Schnabel
House STA  / Dietrich | Untertrifaller Architekten - Image 14 of 16
Floor Plan
House STA  / Dietrich | Untertrifaller Architekten - Interior Photography, Kitchen, Sink, Countertop, Table, Windows, Beam
© Albrecht I. Schnabel

The small window openings in the silver fir façade towards the neighbouring houses only frame specific views. The building opens generously to the south and the garden: room-high sliding doors on the raised ground floor extend the living space to the outside, with direct access to the terrace and an exposed concrete pool. Above, a full-length balcony with a wooden balustrade offers privacy and security to the room-height glazed bedrooms. The materialization of the house, characterized by wood, concrete and black steel, is reflected in the interior. The result is a harmonious overall design, an urban retreat for the whole family.

House STA  / Dietrich | Untertrifaller Architekten - Exterior Photography, Wood, Windows
© Albrecht I. Schnabel
House STA  / Dietrich | Untertrifaller Architekten - Exterior Photography, Chair, Courtyard, Patio
© Albrecht I. Schnabel

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House STA / Dietrich | Untertrifaller Architekten" 09 Sep 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/968021/house-sta-dietrich-untertrifaller-architekten> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.