Itaipava Clinic / Diego Raposo + Arquitetos

Itaipava Clinic / Diego Raposo + Arquitetos

Itaipava Clinic / Diego Raposo + Arquitetos - Interior Photography, WoodItaipava Clinic / Diego Raposo + Arquitetos - Interior Photography, ChairItaipava Clinic / Diego Raposo + Arquitetos - Interior Photography, ChairItaipava Clinic / Diego Raposo + Arquitetos - Interior Photography, Living Room, Wood+ 13

  • Area Area of this architecture project Area :  260
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
    Photographs :MCA Estúdio
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Casa e Forma, Construvidros, Pátio, Roger Interiores
  • Architect In Charge : Manuela Simas de Oliveira
  • Project Team : Diego Raposo, Manuela Simas, Johan Santos, Pedro Theobald e Ana Luiza Parente
  • Client : Maria Alice Flora
  • City : Itaipava
  • Country : Brazil
More SpecsLess Specs
Itaipava Clinic / Diego Raposo + Arquitetos - Interior Photography
© MCA Estúdio

Text description provided by the architects. This project transformed a charming house into an aesthetic clinic. The Clinic is located in Itaipava, the mountainous region of Rio de Janeiro, Brazil.

Itaipava Clinic / Diego Raposo + Arquitetos - Interior Photography, Chair
© MCA Estúdio

The project's challenge was to create a place where the patient could feel comfortable and calm, as if he were at home, reconciling a program of need that included a complex system of care rooms, procedures, payment, a course area, and circulation that privileges the privacy of patients.

Itaipava Clinic / Diego Raposo + Arquitetos - Interior Photography, Chair
© MCA Estúdio

We proposed to the client that we maintain the characteristics of the house and reinforce the feeling of comfort and connection. In the process of developing and creating the project, we sought to imagine the feeling of waiting, the discomfort of the procedure, and the fear that patients may feel when undergoing procedures. It was by thinking about these emotions that we created an atmosphere that brought calm and warmth.

Itaipava Clinic / Diego Raposo + Arquitetos - Interior Photography, Wood
© MCA Estúdio
Itaipava Clinic / Diego Raposo + Arquitetos - Interior Photography, Bedroom
© MCA Estúdio

We use a more informal, clean, and minimalist language, we focus on the use of natural materials such as linen, leather, and wood in furniture and decoration and on white for walls and window frames, while on the floor we opted for white burnt cement, elements that favor relaxation and disconnection.

Itaipava Clinic / Diego Raposo + Arquitetos - Image 13 of 13
Plan

The connection with nature is made through the large openings of doors and windows that bring a lot of natural light into the clinic.

Itaipava Clinic / Diego Raposo + Arquitetos - Interior Photography
© MCA Estúdio

In the procedure rooms, the minimalist and simple language favors the focus on the internal look and self-care.

The result is a clinic where the protagonist is the patient and their well-being.

Itaipava Clinic / Diego Raposo + Arquitetos - Interior Photography
© MCA Estúdio

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Itaipava, Petrópolis - RJ, 25730-775, Brazil

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Itaipava Clinic / Diego Raposo + Arquitetos" [Clínica Itaipava / Diego Raposo + Arquitetos] 03 Sep 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/967825/itaipava-clinic-diego-raposo-plus-arquitetos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.