Louveira Apartment / Ana Sawaia Arquitetura

Louveira Apartment / Ana Sawaia Arquitetura

Louveira Apartment / Ana Sawaia Arquitetura - Interior Photography, ChairLouveira Apartment / Ana Sawaia Arquitetura - Interior PhotographyLouveira Apartment / Ana Sawaia Arquitetura - Interior Photography, ChairLouveira Apartment / Ana Sawaia Arquitetura - Interior Photography+ 49

  • Area Area of this architecture project Area :  140
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
    Photographs :Carolina Lacaz
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Amorim Cortinas, Aplicadora Ipê, Deca, Docol, Estudio Artigas, Fernando Jaeger, Inovatta, Keramika, Ladrilar, Marcenaria Casarte, Paulo Alves, Ricardo Bueno, Serralheria Artefatos Engenharia Metálica, Serralheria Marquelon, Styntec Saunas, Valor e arte marmoraria, reka iluminacao
More SpecsLess Specs
Louveira Apartment / Ana Sawaia Arquitetura - Interior Photography, Living Room
© Carolina Lacaz

Text description provided by the architects. A 140m2 apartment located in the Louveira Building, from 1946, designed by Vilanova Artigas and Carlos Cascaldi, underwent a radical renovation project.  The entire process was carefully dealt with in order to respect and dialogue with the original aesthetics and design of the building. The group in charge of the project intended to make those who entered the apartment feel as if they were at the original Louveira.

Louveira Apartment / Ana Sawaia Arquitetura - Interior Photography, Wood
© Carolina Lacaz

A new 2.20m high concrete wall separates the kitchen from the living room. The twist on this wall is a horizontal slit on the center part that allows a beautiful view of the Pacaembu valley for those in the living room. 

Louveira Apartment / Ana Sawaia Arquitetura - Interior Photography, Living Room
© Carolina Lacaz
Louveira Apartment / Ana Sawaia Arquitetura - Image 38 of 49
Floor Plan - After
Louveira Apartment / Ana Sawaia Arquitetura - Image 42 of 49
Isometric - Living Room Bookcase
Louveira Apartment / Ana Sawaia Arquitetura - Interior Photography
© Carolina Lacaz

The window frames were painted in an ocher color, the same tone used on the building's own facade, while the kitchen floor is covered in a green matte porcelain tile, an equivalent material to Louveira's external area's flooring own tiles.

Louveira Apartment / Ana Sawaia Arquitetura - Interior Photography, Kitchen, Countertop
© Carolina Lacaz
Louveira Apartment / Ana Sawaia Arquitetura - Interior Photography, Kitchen
© Carolina Lacaz

The office, which merged into the living room, is marked by the white iron plate shelf, which unfolds at a height of 2.20 m as if it were an origami until it reaches the wall of the TV room, where 7 metal shelves house the collection of 2000 Resident's CDS.

Louveira Apartment / Ana Sawaia Arquitetura - Interior Photography, Living Room, Shelving
© Carolina Lacaz

In the toilet, the use of hydraulic tiles with a pattern drawn by Artigas himself is a reference to the flooring layout study for another one of his projects, the Triângulo house.

Louveira Apartment / Ana Sawaia Arquitetura - Interior Photography, Bathroom
© Carolina Lacaz
Louveira Apartment / Ana Sawaia Arquitetura - Interior Photography
© Carolina Lacaz

The couple's bathroom, which uses hydraulic tiles with a different patterning, includes a reading area, an indoor garden in a planter, and a small dry sauna room. 

Louveira Apartment / Ana Sawaia Arquitetura - Interior Photography, Kitchen
© Carolina Lacaz

The closet, located between the bedroom and the bathrooms, separates these two areas using only cupboards, without the need for masonry.

Louveira Apartment / Ana Sawaia Arquitetura - Interior Photography, Bedroom, Chair
© Carolina Lacaz

A large bench establishes a horizontal composition in the living room, in contrast to the 3-meter-high ceiling.

Louveira Apartment / Ana Sawaia Arquitetura - Interior Photography, Wood, Shelving
© Carolina Lacaz
Louveira Apartment / Ana Sawaia Arquitetura - Interior Photography, Closet, Shelving, Chair
© Carolina Lacaz

The flooring of the rest of the residence benefits from the use of perobinha taco, a type of small wooden tiles, which, although new, has the same layout and size as the original.

Louveira Apartment / Ana Sawaia Arquitetura - Interior Photography
© Carolina Lacaz

The kitchen and laundry areas' doors' were made out of glass and iron, while the frames follow the same design used on the facades.

Louveira Apartment / Ana Sawaia Arquitetura - Interior Photography, Kitchen
© Carolina Lacaz
Louveira Apartment / Ana Sawaia Arquitetura - Interior Photography
© Carolina Lacaz

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:São Paulo, SP, Brazil

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Louveira Apartment / Ana Sawaia Arquitetura" [Apartamento Louveira / Ana Sawaia Arquitetura] 25 Aug 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/967344/louveira-apartment-ana-sawaia-arquitetura> ISSN 0719-8884
© Carolina Lacaz

卢韦拉公寓 / Ana Sawaia Arquitetura

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.