We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

L2 House / Kaboom Architecture

L2 House / Kaboom Architecture

© Stephane Aboudaram/we are Content(s)© Stephane Aboudaram/we are Content(s)© Stephane Aboudaram/we are Content(s)© Stephane Aboudaram/we are Content(s)+ 26

Beaurecueil, France
  • Landscape Design:Nicolas Faure
  • City:Beaurecueil
  • Country:France
More SpecsLess Specs
© Stephane Aboudaram/we are Content(s)
© Stephane Aboudaram/we are Content(s)

Text description provided by the architects. On an outstanding site, at the foot of the Sainte Victoire, was a house with serious structural issues, and not taking any advantage of the beauty of the location. As a consequence, the major part of this house has been demolished and built again at the same place, but differently.

© Stephane Aboudaram/we are Content(s)
© Stephane Aboudaram/we are Content(s)
© Stephane Aboudaram/we are Content(s)
© Stephane Aboudaram/we are Content(s)

This single-story house is perfectly compatible with every contour line of the site. The house winds around itself in order to create several inner courtyards and breaths inside the habitation. It is made of several volumes, all positioned in a way that enables exploded views on the outside and allows natural daylight into every corner of the house.

© Stephane Aboudaram/we are Content(s)
© Stephane Aboudaram/we are Content(s)

The inside of the house is made of four levels, in order to adapt to the site in the best possible way and to create the warmest sub-areas. A curved concrete ramp links the existing part of the house to the new one, along with a bay window with a view on a stone wall outside the house. With the surrounding vegetation and rocks, nature penetrates the house.

© Stephane Aboudaram/we are Content(s)
© Stephane Aboudaram/we are Content(s)
© Stephane Aboudaram/we are Content(s)
© Stephane Aboudaram/we are Content(s)

Inner courtyards are created all along the path inside the house, creating continuity with the outside and the immersion of the house in its natural environment. Every bedroom and bathroom has its own outside private space.

© Stephane Aboudaram/we are Content(s)
© Stephane Aboudaram/we are Content(s)

The spacious living room of the house opens on the west terrace (protected by a large tile roof eave) through a corner sliding bay window lounge side and through vertical arrow slits dining-room side.

© Stephane Aboudaram/we are Content(s)
© Stephane Aboudaram/we are Content(s)

At the south, an existing path is used to reach the house. The project is designed following a particular movement approach, that is to say, the gradual discovery of the different views on the outside and the changing levels, heights under the ceiling, lights, and materials inside. In the office segment, the work surface falls into line with the outside ground. In the master bedroom, the bathtub edge and the floor are a continuity of the outdoor area.

© Stephane Aboudaram/we are Content(s)
© Stephane Aboudaram/we are Content(s)
© Stephane Aboudaram/we are Content(s)
© Stephane Aboudaram/we are Content(s)

The house has several tile roof sections of different heights. It offers multiples openings in order to take the best benefits of the surrounding flourishing nature of the site. Some of the walls of the house are coated with chunks of stones from the site, as well as the rebuilt stone walls outside.

© Stephane Aboudaram/we are Content(s)
© Stephane Aboudaram/we are Content(s)

The already existing exterior stone walls on the site are kept and highlighted by the design of the multiple views from within the house. The floor of the house is in travertine and the internal arrangement of the house is made of ash trees.

© Stephane Aboudaram/we are Content(s)
© Stephane Aboudaram/we are Content(s)

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "L2 House / Kaboom Architecture" 17 Aug 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/966918/l2-house-kaboom-architecture> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.