We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Color Stand Hair Salon / FATHOM

Color Stand Hair Salon / FATHOM

© Tatsuya Tabii© Tatsuya Tabii© Tatsuya Tabii© Tatsuya Tabii+ 17

Hiroshima, Japan
  • Architects: FATHOM
  • Area Area of this architecture project Area:  68
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Tatsuya Tabii
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: VitrA, Sungetsu, TAKARA BELMONT, TAKARA Toryo
More SpecsLess Specs
© Tatsuya Tabii
© Tatsuya Tabii

Text description provided by the architects. The color specialty store specializes in coloring among hair salons, and its main menu is gray hair dye and retouching of the hairline. Customers are looking for a cheap and easy way to get their hair colored, so it is essential to have quality, cheapness, and speed. For these reasons, we thought it would be necessary to mechanize the design itself in a systematic way.

© Tatsuya Tabii
© Tatsuya Tabii
Plan
Plan
© Tatsuya Tabii
© Tatsuya Tabii

We wanted to create a restaurant that would fit in with any location, but would also be unique to each location. The process had to be simple at the design stage to meet the challenge of a limited budget. In the course of our discussions, we found a hint in the color stand of the store name. The concept was "A color specialty store like a gas station. By combining all the functions of a gas station into a single device, space could be minimized and the flow of traffic could be simplified.

© Tatsuya Tabii
© Tatsuya Tabii
© Tatsuya Tabii
© Tatsuya Tabii

Three color stand fixtures were placed diagonally and evenly spaced in the space. A cantilevered oval mirror juts out from its back like a traffic light. Colorful salon chairs are arranged symmetrically around the mirror.

© Tatsuya Tabii
© Tatsuya Tabii

From the entrance, the mirror is swung diagonally so that it cannot be seen for a moment, and the scenery of the wooden pieces arranged at equal intervals like a monolith has been transformed into a space that combines the austerity of an archaeological site and the ease of a gas station, something that has never been seen before in a salon.

© Tatsuya Tabii
© Tatsuya Tabii

The design process was based on the idea of separating the space into two perspectives: the point and the view. In this case, "point" refers to the function, and after subdividing all the functions, I concentrated them and considered them as a mass of stands, which I designed meticulously as if I were building a machine to complete each concentrated task.

© Tatsuya Tabii
© Tatsuya Tabii

The "scenery" refers to space, and we thought to show the frame that appeared by dismantling the space as a finish. By using the individuality of the existing frame, we were able to create a playful space that could only be created in that particular location.

© Tatsuya Tabii
© Tatsuya Tabii

The result is a space that is both cost-effective and creative. In the future, as we expand the scope of this project, we hope that the dismantled space, which is the "scenery," will have a different frame and specifications in each place, and that it will have its own individuality.

© Tatsuya Tabii
© Tatsuya Tabii

On the other hand, the multifunctional stands, which are carefully designed "points," will be the same in every location. The "point" is produced uniformly as a stand fixture, and the "scenery" is produced with individuality by being dismantled, a phenomenon that is a reversal of the usual meaning of point and scenery.

I hope that more and more standard color stands will be created in various cities where anyone can casually stop by and enjoy them.

© Tatsuya Tabii
© Tatsuya Tabii

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:7-14-1 Shimogion Asaminami-ku, Hiroshima-shi, Hiroshima-ken 730-0035 Japan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Color Stand Hair Salon / FATHOM" 26 Jul 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/965566/color-stand-hair-salon-fathom> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.