We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Next to the Blue Church / Kilo / Honc

Next to the Blue Church / Kilo / Honc

© Matej Hakár© Matej Hakár© Matej Hakár© Matej Hakár+ 25

Bratislava, Slovakia
  • Architects: Kilo / Honc
  • Area Area of this architecture project Area:  35
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2021
  • Photographs Photographs:  Matej Hakár
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Berker, HAY, Ikea, Mawa Design, Muuto, Osmont, Carpet Vista, Element, Karup Design, Nesia
  • Lead Architects: Richard Kilo, Matej Honč
More SpecsLess Specs
© Matej Hakár
© Matej Hakár

Text description provided by the architects. The apartment Next to The Blue Church is a kind of weekend loft close to the historical center of Bratislava. In its original state, it was rather a larger and rigid "cell" with hidden potential and a beautiful view of the Art Nouveau monument called “The Blue Church”. We were not looking for a design or a careful and meticulous craft for this apartment, it was not important for us, because it would not give you that experience of well-being. For us, it was mainly about views, openings, atmospheres, location, the play of light and shadow.

© Matej Hakár
© Matej Hakár

Therefore, the materials are largely transparent and functional. We let the open space stand out with its high ceilings. The original standard layout offered a separate bathroom, a lowered plasterboard ceiling with all possible hidden wiring and technology, and a kitchen leaning against the wall turned with its back towards the view of the Blue Church. By removing the ceiling, reorganizing the technological infrastructure, and inserting a mezzanine floor, this studio became a full-fledged apartment with a separate night zone and a comfortable staircase.

© Matej Hakár
© Matej Hakár
© Matej Hakár
© Matej Hakár

The inserted floor expanded the floor area by about additional 15 square meters. By using a wall from translucent glass blocks between the bathroom and the new kitchen, we brought daylight into the kitchen area, so that space appears optically larger. The same wall separates the bathroom zone with a shower on the opposite side.

© Matej Hakár
© Matej Hakár

The apartment is equipped only with the most essential objects with generous proportions. There is a 1.2-meter-deep daybed instead of a traditional sofa, the generous white walls are used as projection screens instead of holding a big TV. On the upper floor, there is a sleeping area, a set of shelves for clothes, and a large rug for daily lounging.

© Matej Hakár
© Matej Hakár
© Matej Hakár
© Matej Hakár

We like when there does not have to be strict order in the apartment when a person is in constant interaction with the surrounding environment, allowed to rediscover and modify it over time. We enjoy when space encourages creativity when its character can change without the loss of quality when it offers a variety of different scales for people to interact with.

© Matej Hakár
© Matej Hakár

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Bratislava, Slovakia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Next to the Blue Church / Kilo / Honc" 16 Jun 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/963378/next-to-the-blue-church-kilo-honc> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.