We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Boticário Lab / Triptyque

Boticário Lab / Triptyque

Boticário Lab / Triptyque - Interior Photography, Living RoomBoticário Lab / Triptyque - Interior Photography, Living RoomBoticário Lab / Triptyque - Interior PhotographyBoticário Lab / Triptyque - Exterior Photography, Facade+ 21

São Paulo, Brazil
  • Architects: Triptyque
  • Area Area of this architecture project Area :  253
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
    Photographs :Ricardo Bassetti
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Belcolore, Boobam, Cativa Iluminação, Coisas Dcasa, Dalle Piagge, Deca, Ecosimple, Ferrante, Golden House, Granidomus, Innovare Work, Juliana Benfatti, Mão Colorida, Novo ambiente, Prototype, Teco Paisagismo
  • Responsible Partner : Carol Bueno
  • General Director : Luiz Trindade
  • Creation Director : Felipe Alves, Raphaell Valença
  • Technical Coordinator : Rodrigo Poli
  • Team Concept : Vinicius Fernandes, Juliana Carvalho, Gabriel Correa, Priscila Pasquarelli, Natalia Sartini, Marcelo Fava, Renata Ribeiro
  • Development Team : Thaís Beraldo, Paula Loturco, Marcella Teixeira, Maria Alice Vasconcelos, Marjorie Romano
  • City : São Paulo
  • Country : Brazil
More SpecsLess Specs
Boticário Lab / Triptyque - Exterior Photography, Facade
© Ricardo Bassetti

Text description provided by the architects. Signed by III Interior Design, Boticário LAB exhibits a concept store that evokes the history of the brand and exhibits the new, with sustainability and technology. Located in a region with a large flow of people in the heart of the Pinheiros neighborhood, the new Boticário Flagship spatializes the concept of a contemporary artisanal laboratory. The project focuses on a preexisting building and retrofits it, rethinking the facade and internal environments to encompass an immersive experience in the brand and enable the hyper mix of uses, uniting a cafe, beauty salon, event/exhibition space, and a laboratory. perfumer, under the same architectural language. The scope is tidy with the latest trends in global behavior and consumption, where a store, to leave the commonplace and be a point of relevance in the city, needs to offer a hybrid, complete and unprecedented experience.

Boticário Lab / Triptyque - Interior Photography, Kitchen, Shelving, Chair
© Ricardo Bassetti

Right on the ground floor, the layout is formulated to enable the best layout of the spaces and ensure entry access in three different environments: the cafe, the care area, and the perfumery. In the first, the double-height ceiling with suspended vegetation raises the look to the open ceiling, presenting with sunlight who enters, revealing the intentional dialogue with the outside. In the care area, sculpted vats and displays provide the necessary support for the operation, which has specialized services such as capillary diagnosis. And in perfumery, countertops and exhibitors form the space in the makeup area, which has makeup simulator applications, such as camera filters, assisting in the choice of products, and the experimentation of “blind” fragrances, where the most popular olfactory families are discovered, connect to the personality and taste of each one. 

Boticário Lab / Triptyque - Interior Photography, Living Room
© Ricardo Bassetti
Boticário Lab / Triptyque - Interior Photography, Living Room
© Ricardo Bassetti

The curatorship of materialities brings locksmiths to exhibitors and shelves with pivots, which give visual prominence to products and articulate the laboratory / urban concept in harmony with rustic materials, such as the use of leather and wood in furniture. Granite marble, derived from the reuse of packaging by Boticário itself, is highlighted in the configuration of the space when covering floors, walls and forming display totems, vats and others. Thus, colors, textures, and shapes exalt the harmony of this creation and sustainability is present. 

Boticário Lab / Triptyque - Interior Photography, Dining room
© Ricardo Bassetti

Still, on the ground floor, the access stairway to the second floor was enveloped in wood and with an internal lining in green metalwork, exhibiting an immersive wrapping in the brand's universe, guiding the flow to the beauty salon, multipurpose space, and the perfumer's laboratory above. When going up, the multipurpose area is positioned with flexible furniture, allowing the customization of the space and its diverse use. In the background, inspired by the customization of perfumes from French ateliers such as Gurlain and Ex Nihilo, the perfumery laboratory restores contact with the artisanal processes and the trajectory of Boticário.

Boticário Lab / Triptyque - Interior Photography
© Ricardo Bassetti

Here, it is possible to obtain your customized fragrance and with special, sealed packaging. Still, on the second floor, the beauty salon is installed with full services, linking the experimental and unique environment. The solutions created are in line with the company's sustainable practices and our performance and can be seen through the water reuse system for plant irrigation, the reuse of Boticário products to make furniture and coverings, and the reuse of existing bricks of the building. In addition to a whole range of finishes that were selected with this concern in mind. 

Boticário Lab / Triptyque - Interior Photography
© Ricardo Bassetti
Boticário Lab / Triptyque - Image 12 of 21
© Ricardo Bassetti

The uniqueness of the building in the landscape is externalized by vegetation, large openings for showcases, galvanized ducts, metallic railings that transgress the internal area and resignify the facade. In this way, the project celebrates the trajectory of Boticário by presenting a reinterpretation of the perfumers 'and herbalists' laboratories in bulk and bringing the dialogue with the company's current sustainable practices and the new trends of retail design.

Boticário Lab / Triptyque - Exterior Photography
© Ricardo Bassetti

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:São Paulo, Estado de São Paulo, Brazil

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Boticário Lab / Triptyque" [Boticário Lab / Triptyque] 13 Jun 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/963221/boticario-lab-triptyque> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.