We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Cottage Rock / Nadine Engelbrecht Architect

Cottage Rock / Nadine Engelbrecht Architect

© Marsel Roothman© Marsel Roothman© Marsel Roothman© Marsel Roothman+ 39

More SpecsLess Specs
© Marsel Roothman
© Marsel Roothman

Text description provided by the architects. The journey to build a house commenced when the client faced serious health challenges with their little boy and made the decision to move out of the city to a place where they can breathe fresh air, drink clean water and simplify their life.

© Marsel Roothman
© Marsel Roothman
Plan - Ground floor
Plan - Ground floor
© Marsel Roothman
© Marsel Roothman

The client wanted a tiny house that needed to be functional for all their needs, be 100% of the grid with extremely low running costs and take into consideration solar, gas, sewage, water collection and storage, roof water runoff, grey and black water treatment.

© Marsel Roothman
© Marsel Roothman

Upon initial site visit the only access to the site was a lovely hike through completely inaccessible rocky hills. The site was a left-over piece of land between farmlands, unsuitable for production and forgotten. Prior to construction the client spent months on site with a TLB and excavator building an access road.

© Marsel Roothman
© Marsel Roothman
Plan - 1st floor
Plan - 1st floor
© Marsel Roothman
© Marsel Roothman

Accessibility remained a challenge throughout construction. Due to the steep and winding road only 3m3 concrete trucks and maximum 8m long trucks could be used to supply materials. Building materials had to be planned accordingly and a 15m length steel H-column had to be cut into three lengths and reassembled.

© Marsel Roothman
© Marsel Roothman

In order to preserve the large boulders of sedimentary sandstone dominating the terrain the footprint of the house was kept to a minimum of 86m2 with bedrooms allocated in loft spaces. Extreme budget constraints and a sensitivity to nature enforced material choices including a selection of reclaimed steel windows, raw concrete floors and walls, stone, raw stock bricks and cement washed walls. Materials are expressed and used in their unprocessed honest forms.

Elevations
Elevations

As avid rock climbers the clients wanted stone side walls, intended to be used as rock-climbing walls. The natural stones collected on site was therefore incorporated into the fabric of the house. The house is completely off grid and self-sustaining. A 15 kl water storage tank is located underneath the patio to harvests rainwater for a permaculture garden. Due to health concerns the client wants to live free of chemicals, pesticides, herbicides, and fungicides. Windows were also specifically designed to ensure a circadian rhythm which promotes a natural sleep-wake cycle.

© Marsel Roothman
© Marsel Roothman

Passive thermal design principals were incorporated to ensure thermal comfort throughout the various seasons including orientation, thermal mass, calculated roof overhang and natural cross ventilation.

© Marsel Roothman
© Marsel Roothman

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Cottage Rock / Nadine Engelbrecht Architect" 05 Jun 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/962813/cottage-rock-nadine-engelbrecht-architect> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.