We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

512GW Townhouse / Archi-Tectonics

512GW Townhouse / Archi-Tectonics
© Evan Joseph
© Evan Joseph

Courtesy of Archi-TectonicsCourtesy of Archi-Tectonics© Federica Carlet© Evan Joseph+ 31

  • Principal In Charge : Winka Dubbeldam, Assoc. AIA
  • Project Leaders : Justin Korhammer, Hanxing Zu
  • Design Team : Boden Davies, Avra Tomara, Hsiang Wei
  • General Contractor  : Galcon Construction
  • City : New York
  • Country : United States
More SpecsLess Specs
Courtesy of Archi-Tectonics
Courtesy of Archi-Tectonics

Text description provided by the architects. Archi-Tectonics converted a long and narrow industrial structure in SoHo into a spacious and flexible 8-story family home. The size of the space was doubled by adding a 4-story structure to the original townhouse, and by unifying the two volumes with a 3d envelope: the Climate Skin.

© Evan Joseph
© Evan Joseph
© Evan Joseph
© Evan Joseph

Climate Skin. The townhouse is inscribed within the Climate Skin, a spacious lattice envelope made of lightweight steel and folding panels clad with Trespa™ slats. When closed, they appear as one smooth surface, but when opened, they fold out like feathers of a birdwing. Like an intricate lacework dress, the sheathing changes character and appearance at different times of the day and view angles and serves as both filter and amplifier between the privacy of the house and the public streetscape. The Climate skin does not stop at the facade,  it wraps up and over the multi-level roofs, creating a private outdoor ‘room’ with green roofs and outdoor dining.

Exploded isometric
Exploded isometric

Extensive prototyping assisted in optimizing the movement of the trellis panels. This way, the façade can fold and slide open depending on the residents’ changing needs, as well as simultaneously connect to and enclose from the outdoors.

© Evan Joseph
© Evan Joseph

This unique facade also poses interesting solutions for sustainability. By making the Climate Skin operable, residents can adjust ventilation, light, shade, and temperature so that the building naturally adapts to environmental conditions. In warmer months, the Climate Skin reduces interior radiation and lowers the need for air-conditioning. In colder months, opening the Climate Skin increases interior radiation and reduces the need for heating.

© Evan Joseph
© Evan Joseph

Interiors. Inside, the project pays respect to the building’s history by restoring the existing brick and up-cycling materials. The black steel in the original building is used throughout the house, such as in the staircase that runs through all eight stories of the house lit from above by a glass roof. At the top the stairs turn 90 degrees and move up to the bulkhead where we find a perfect meditation spot, with its window box penetrating the Climate Skin, overlooking SoHo.

© Evan Joseph
© Evan Joseph

To enhance the building’s small floorplates spatially, each floor contains a program connected through double-height voids, such as between the kitchen and dining area, and between the study and master bedroom. These allow for spatial interlacing and long views throughout. 

© Federica Carlet
© Federica Carlet

Double-height windows, a skylight, and a dramatic south-facing continuous window slot bring ample light into what could otherwise be a dark and narrow living space. Altogether, these highlight the sensation of extreme verticality and transform mundane everyday tasks into a dynamic spatial experience.

© Evan Joseph
© Evan Joseph
© Evan Joseph
© Evan Joseph

Impact. This Urban townhouse represents an innovative approach to densification in a city challenged by housing shortages and skyrocketing prices. The conversion not only provides residents with a diversity of elegant living,  working spaces, and generous outdoor areas but also respects the existing characteristics of the city and poses a potential future for urban living. The Climate Skin’s adaptability to environmental conditions represents a rethinking of the residence’s footprint on the environment and reduces energy costs. It anticipates future, more sustainable design approaches to urban living.

© Evan Joseph
© Evan Joseph

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:New York, NY, United States

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "512GW Townhouse / Archi-Tectonics" 27 May 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/962382/512gw-townhouse-archi-tectonics> ISSN 0719-8884
© Evan Joseph

纽约512GW联排别墅 / Archi-Tectonics

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.