Apartment nº205 / Mana arquitetura

Apartment nº205 / Mana arquitetura

Apartment nº205 / Mana arquitetura - Interior Photography, Living RoomApartment nº205 / Mana arquitetura - Interior Photography, DoorApartment nº205 / Mana arquitetura - Interior Photography, Living RoomApartment nº205 / Mana arquitetura - Interior Photography, Kitchen, Shelving, ChairApartment nº205 / Mana arquitetura - More Images+ 17

  • Architects: Mana arquitetura
  • Area Area of this architecture project Area:  138
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs
    Photographs:Carolina Lacaz
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers:  AutoDesk, ALserralheria, Brastemp, By Kamy, Coral, Deca, Franke, Granidomus, Marcenaria gloriosa, Metal ferco, REKA, Temperal vidros, Tramontina, Verniz, Zagaia, foccus
  • Lead Architects: Ana Carolina de Siqueira, Carla Campos
More SpecsLess Specs
Apartment nº205 / Mana arquitetura - Interior Photography, Dining room, Chair
© Carolina Lacaz

Text description provided by the architects. At downtown São Paulo this 138 m² apartment was renovated with the following premise - to honor the building's history and the neighborhood where it sits while also having this context fit the current reality of it’s new resident.

Apartment nº205 / Mana arquitetura - Interior Photography, Door
© Carolina Lacaz

In spite of being poorly maintained, this 1950’s apartment had a lot of potential. In the original floorplan, the bedrooms were big, but the living room and kitchen were small and compartmentalized, there was only one large bathroom, and yet the laundry area was enormous. To meet the client's needs, living room, kitchen, and laundry area were integrated to become one large connected area.

Apartment nº205 / Mana arquitetura - Interior Photography, Living Room
© Carolina Lacaz

And in order to have a spacious plan, but yet create a welcoming atmosphere, a steel glass partition and a multifunctional wood panel wall were designed and custom-built. The latter serves as a closet, an office space and the entrance to the master bedroom. 

Apartment nº205 / Mana arquitetura - Interior Photography, Living Room
© Carolina Lacaz

Beams and columns were peeled off the original paint, showcasing the concrete beneath. Placed between the dining room and the living room, two plant shelves were custom-made in order to re-use the solid wood found inside the original closets of the apartment and thus avoid unnecessary disposal.

Apartment nº205 / Mana arquitetura - Interior Photography, Kitchen, Shelving, Chair
© Carolina Lacaz
Apartment nº205 / Mana arquitetura - Image 21 of 22
Plan - Ground floor
Apartment nº205 / Mana arquitetura - Interior Photography, Dining room, Chair
© Carolina Lacaz

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:R. Maj. Sertório, 205 - 31 - Vila Buarque, São Paulo - SP, 01222-001, Brazil

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Apartment nº205 / Mana arquitetura" [Apartamento nº 205 / Mana arquitetura] 18 May 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/961864/apartment-no205-mana-arquitetura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.