We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House for a Family of Musicians / Baum Lab

House for a Family of Musicians / Baum Lab

© Jesús Granada© Jesús Granada© Jesús Granada© Jesús Granada+ 22

  • Architects: Baum Lab
  • Area Area of this architecture project Area :  310
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2018
  • Lead Architect : Baum Lab, Marta Barrera Altermir, Javier Caro Domínguez, Miguel Gentil Fernández
  • Design Team : Daniel Leiva Rodríguez, Fco Javier Romero Varo, Gonzalo Mendoza Cortés, Lola Viega Limón, Javier Serrano Fajardo, Diego Darfia Montaño
  • Collaborators : Carlos Isotta Sánchez
  • City : Costa Mesa
  • Country : United States
More SpecsLess Specs
© Jesús Granada
© Jesús Granada

Text description provided by the architects. The city, as the crystallization of social interactions, begins in the domestic spaces. In-between areas, in which public and intimate interact, become an urban force. In ancient Islamic cities the urban grid was conceived from the inside out. This project reflects on the idea of the patio both as the core of the house and the seed for urban revitalization.

© Jesús Granada
© Jesús Granada

The assignment was to refurbish a heritage protected patio house from the 18thcentury, located at the core of Seville’s historic centre. The initial condition of the building was critic, with many elements about to collapse. Nevertheless, the typology was well preserved and the spatial values were still there. Our proposal aimed at identifying the inner values of the house, in order to create a new contemporary reality in which old and new,could build a container for the everyday of a family of musicians. 

© Jesús Granada
© Jesús Granada
Upper Floor Plan
Upper Floor Plan
© Jesús Granada
© Jesús Granada

The project works with the idea of privacy filters, manipulating the intermediate spaces in order to build a soft transition from the public spaces to the intimate ones. The patio emerges then as a semi-private area, highly connected with the street, and in which family interactions could take place. The house is thought as a sequence of spaces, linked by the light void of the patio.

© Jesús Granada
© Jesús Granada
Longitudinal Section
Longitudinal Section
© Jesús Granada
© Jesús Granada

Just like the pianist Glenn Gould reinterpreted Bach ́s Goldberg variations in 1955, this project is willing to look at the past of the building and to write a new contemporary chapter. Revitalizing the old town, beyond new parasitic touristic uses, was also one of our main goals. Far from speculative approaches, this rehabilitation aims at a historic centre as an alive neighborhood. 

© Jesús Granada
© Jesús Granada

The approach to the matter of old and new followed a very clear line of thoughts: Diagnose, Depuration, Consolidation and Prosthesis. It is an essentially reversible process that consolidates historical remains and enable new uses. Thus, after a very deep study of the original condition of the building, all those previously added, distorting elements were removed. The historical remains were consolidated, using traditional techniques and materials. Finally, we introduced a series of new elements, developed with contemporary materials. However, the proposal is not aiming at a violent contrast between old and new, but rather a new coherent reality.

© Jesús Granada
© Jesús Granada

Like in an origami exercise, the railing system, a continuous metal plate, is folded up to the second floor, creating a visual connection and bringing the light down. The first flight of stairs had an original vaulted structure from the 18th century that was consolidated and preserved. The second nav’s slab and the galleries were built with brick vaults

© Jesús Granada
© Jesús Granada

The Project proposes the consolidation of the traditional elements, using traditional techniques and materials: clay mortar, brick vaults and wooden elements. For all the new elements we used metallic solutions: metal slabs, folded metal sheets and plates-made window frames. The flooring system is hard (structural polished concrete of the bracing slab) on the ground floor and it becomes soft (industrial solid oak parquet) as it reaches the more private spaces on the first floor.

© Jesús Granada
© Jesús Granada

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House for a Family of Musicians / Baum Lab" [Casa para una familia de músicos / Baum Lab] 19 Apr 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/960058/house-for-a-family-of-musicians-baum-lab> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.