We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Kalistratov Group Headquarters / Kliment Ivanov Architects

Kalistratov Group Headquarters / Kliment Ivanov Architects

© Nikolay Stefanov© Nikolay Stefanov© Nikolay Stefanov© Nikolay Stefanov+ 22

  • Client : Kalistratov Group
  • City : Sofía
  • Country : Bulgaria
More SpecsLess Specs
© Nikolay Stefanov
© Nikolay Stefanov

Text description provided by the architects. Kalistratov Group is a renowned family-run construction company in Bulgaria. The family aspect is paramount as the company considers its employees as an extended family. The new headquarters accommodate the current staff and foresee future expansion. Two key requirements were posed by the clients – an impressive but restrained building, demonstrating the company’s capabilities, and a working environment in contact with nature.

© Nikolay Stefanov
© Nikolay Stefanov

The glass-box building and the open-plan office layout were discarded from the very beginning. Instead, a more enclosed scheme was preferred, providing a state-of-the-art working space. Amenities include an individual office and a parking-place for each employee, a meeting room, a projects archive, a print room, and a kitchen on every storey, along with a roof terrace, a glazed “sun room”, a yoga gym, and a restaurant for all the staff.

© Nikolay Stefanov
© Nikolay Stefanov

The plot is located next to a park with a historic spa complex. Three problems occurred – an existing unfinished building in it, an authorities’ resolution to keep the existing structure and foundations, and a restriction of the building’s height and foundations’ depth due to underground mineral water. The existing structure was stripped entirely and preserved with minor interventions only. The new car-park has a separate structure.

Site Plan
Site Plan

The movable sunscreens are the main feature of the design. Their changing position reflects the sun’s movement and the inhabitants’ moods. Made from perforated aluminium sheets, they are specially designed to prevent overheating, reduce glare, and provide privacy. Extensive testing with 3D models and real samples determined the most efficient form, size, and pattern of the holes. They consider the facade’s orientation – twice larger to the north, serving for privacy only.

Section
Section

Energy efficiency by natural means is the key priority. It comprises orientation, sun-shading, and natural ventilation. Floor-to-ceiling windows in every room frame views to the outside and can be opened to let fresh air in. The long south facade generates heat gains in winter, but the sunscreens protect it from overheating in summer. A Bulgarian traditional architecture principle is used for the ground storey – the deep cantilever above stops the high summer sun, but lets the low winter sun pass under it. Separate temperature control in each room allows the air-conditioning to be switched off when unused. The strong visual identity of the building engages and enriches the surrounding area, setting a benchmark for future development in terms of design and sustainability.

© Nikolay Stefanov
© Nikolay Stefanov

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Sofía, Bulgaria

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Kalistratov Group Headquarters / Kliment Ivanov Architects" 14 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/960041/kalistratov-group-headquarters-kliment-ivanov-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.