Holly Water Cabin / Out of the Valley

Holly Water Cabin / Out of the Valley

Holly Water Cabin  / Out of the Valley - Exterior PhotographyHolly Water Cabin  / Out of the Valley - Interior Photography, Kitchen, CountertopHolly Water Cabin  / Out of the Valley - Interior Photography, Bedroom, BedHolly Water Cabin  / Out of the Valley - Interior Photography, Wood+ 29

  • Project Director : Rupert McKelvie
  • Project Architect : Luke Carnaby
  • Design Team : Nathan Hilton, William Holland, Chris Gee, Jonno Cole
  • Structural Engineer : Barry Honeysett
  • Glazing : Tim Gaodin
  • City : Devon
  • Country : United Kingdom
More SpecsLess Specs
Holly Water Cabin  / Out of the Valley - Exterior Photography
© Rupert McKelvie

Text description provided by the architects. Holly Water was built as a self-contained holiday retreat in the heart of Devon, UK, for clients keen to diversify their farmland. They sought to create a space that would invite its inhabitants into a close rela- tionship with the outdoors, while also providing the utmost comfort.

Holly Water Cabin  / Out of the Valley - Exterior Photography
© Rupert McKelvie
Holly Water Cabin  / Out of the Valley - Exterior Photography
© Rupert McKelvie

Approached via a path that winds through a corn field, Holly Water is clad in cedar sourced from a mill local to our Dartmoor workshop. Its exterior is characterised by a large mono pitched roof with generous eaves. The building is constructed around a Douglas fir frame, raised off the ground on pier foundations in order to minimise the need for concrete. It is highly insulated – with plant-based insulation – and with a high specification of membrane and envelope details for longevity and energy efficiency.

Holly Water Cabin  / Out of the Valley - Interior Photography, Kitchen, Countertop
© Rupert McKelvie
Holly Water Cabin  / Out of the Valley - Image 29 of 29
Elevations + floor plan
Holly Water Cabin  / Out of the Valley - Interior Photography, Kitchen, Countertop
© Rupert McKelvie

Inside, an oak kitchen occupies the back wall of the open-plan interior, while a bathroom and cosy sleep- ing area with double bed are tucked into the gable elevation. Sliding doors open from the living space onto a sweeping larch veranda with a copper tub in which to bathe amongst nature.

Holly Water Cabin  / Out of the Valley - Interior Photography
© Stephanie Osmond
Holly Water Cabin  / Out of the Valley - Interior Photography, Bedroom, Bed
© Rupert McKelvie

Interior walls are covered in a clay render – a natural alternative to plaster which helps maintain a breath- able building envelope and regulate humidity and temperature, and also provides a pleasing organic texture. The natural materials used throughout offer a calm colour palette that harmonises with the sur- rounding landscape.

Holly Water Cabin  / Out of the Valley - Interior Photography, Bedroom
© Stephanie Osmond

Revenue from letting Holly Water to holidaymakers is facilitating the rewilding of the 4.5 acre field around the cabin, in order to bring diversity back to the land and welcome new wildlife.

Holly Water Cabin  / Out of the Valley - Exterior Photography
© Rupert McKelvie

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Devon, United Kingdom

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Holly Water Cabin / Out of the Valley" 29 May 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/960015/holly-water-cabin-out-of-the-valley> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.