We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Spatial Design of the Exhibition Fashioned from Nature / Studio 10

Spatial Design of the Exhibition Fashioned from Nature / Studio 10

© Chao Zhang© Chao Zhang© Chao Zhang© Chao Zhang+ 30

  • Architects: Studio 10
  • Area Area of this architecture project Area:  1280
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Chao Zhang
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: DuPont, Deco.Deco
  • Lead Architects: Shi Zhou
  • Design Team:Cristina Moreno Cabello, An Huang, Jiaying Huang, Meishi Zhao, Xin Zheng, Jiaxiao Bao (Project Assistant), Feifei Chen (Project Assistant)
  • Curator & Sponsor:Design Society, Victoria & Albert Museum (V&A), China Silk Museum
  • Guest Curator:Edith Cheung
  • Graphic Design Consultant:SANYI_Lab
  • Lighting Consutlant:JOJO Lighting
  • Contractor:Shenzhen Pico Plus Services Company Limited
  • Structural And Construction Drawings Consultant:SHENNAN Design
  • City:Shenzhen
  • Country:China
More SpecsLess Specs
© Chao Zhang
© Chao Zhang

Text description provided by the architects. The spatial design of the exhibition Fashioned from Nature co-curated by the Victoria & Albert Museum (V&A), China Silk Museum, guest curator Edith Cheung and Design Society is an abstract yet poetic interpretation and comparison of the Eastern and Western Views of Nature, as well as the evolution from classical through contemporary garden spaces. The exhibition consists of two sections: "FASHIONED FROM NATURE" curated by the V&A Museum and Design Society narrates the complex relationship between fashion specific to human society and nature since the 16th century, with reflections as well as an emphasis on environmental sensitivity and preservations, while the FASHIONED FROM NATURE IN CHINA: THEN AND NOW Section is an echo to the theme in the east.

© Chao Zhang
© Chao Zhang
© Chao Zhang
© Chao Zhang

The spatial design of the exhibition has chosen nature as the subject and “garden” as the theme. We hope to explore the similarities and differences of the natural views embodied in Eastern and Western gardens through the exhibition spatial design. The entrance archway is finished with Tyvek. When backlit, it faintly reveals the vine-like fibers, forming an abstract “green corridor”.

© Chao Zhang
© Chao Zhang
© Chao Zhang
© Chao Zhang
© Chao Zhang
© Chao Zhang

Through the green corridor, enters the first section of the exhibition, the classical period of the English section. Translucent fabrics are used to create an abstract “Western” classical garden, which is highly geometric, axially symmetrical, and perspective-driven while connecting circular spaces and showcases of different sizes through the axis. Just like the emphasis on the relationship between architecture and axis in Western classical gardens, there are three circular “Garden spaces” placed in the vanishing points, which are also the intersection of the axis. The three abstract and volumetric 360-degree circular independent showcases are used for displaying highlight objects.

© Chao Zhang
© Chao Zhang
Axonometric
Axonometric
© Chao Zhang
© Chao Zhang

Then comes the last garden, which is formed by an array of acrylic tubes. The modern material implies that the narrative of the exhibition is coming close to modernity, where people began to contemplate and reflect on the relationship between fashion and nature.  From there we enter the contemporary and prospects of the exhibition, the space instantly opens up, from classical confined circular showcases to one continuous, free-flowing showcase, echoing the flexible layout of contemporary landscape and spatial design.

© Chao Zhang
© Chao Zhang

The Chinese section is the end of the exhibition, a pill-shaped plan enclosed with translucent fabric, leaving only a slit for the entrance. Visitors can vaguely see whilst wondering in the V&A section, which is a process of curiosity accumulation. In this section, the spatial design follows a natural approach - there is no axis or fixed linear circulation.  A translucent ramp sits in the space, just like a mountain trail or stream meandering down from the sky, free and winding. The models dressed in showcased pieces are placed on the ramp, as if they are walking down the mountain trails. Visitors can roam around the space intuitively and freely, as if they are in a romantic and poetic nature setting.

© Chao Zhang
© Chao Zhang
© Chao Zhang
© Chao Zhang

The exhibition uses lightweight and translucent materials such as fabric, TPU, Tyvek, etc. to weaken the interposition of physical space and the existence of entity; expressing Eastern and Western, classical and modern garden’s abstract and poetic views through “void” and “translucency”, we intend to inspire visitors to ponder and reflect upon the relationship between human and nature from fashion and a broader perspective.

© Chao Zhang
© Chao Zhang

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Sea World Culture and Arts Center, L1 Main Venue, 1187 Wanghai Road, Shekou, Nanshan, Shenzhen, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Spatial Design of the Exhibition Fashioned from Nature / Studio 10" 26 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/959194/spatial-design-of-the-exhibition-fashioned-from-nature-studio-10> ISSN 0719-8884
© Chao Zhang

“源于自然的时尚”展览空间设计 / Studio 10

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.