We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Villa JM / Powerhouse Company

Villa JM / Powerhouse Company

© Sebastian van Damme© Sebastian van Damme© Sebastian van Damme© Sebastian van Damme+ 28

  • Architects: Powerhouse Company
  • Area Area of this architecture project Area:  407
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Sebastian van Damme
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Focus
  • Partner In Charge:Stijn Kemper
  • Project Team:Angelo Haemers, Emma Scholten, Maarten Diederix, Rick de Lange, Anne-Ragnhild Larsen, Koen van Dungen, Gert Ververs, Bjørn Andreassen, Mitchel Veloo, Ahmad Hallak
  • Interior Styling:CdB Design – Caroline de Bruin
  • Landscape Architect:BTL
  • Structural Engineer:Goudstikker de Vries
  • Geotechnical Engineer:Goudstikker de Vries
  • Mep Advisor:Hoppenbrouwers
  • Quantity Surveyor Consultant:RMR Interieurbouw
  • Main Contractor::Van Dinther Bouwbedrijf
More SpecsLess Specs
© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

Text description provided by the architects. Based on an elongated U-shaped floorplan, our Villa JM presents a secretive stone face to the world, revealing only a tantalizing glimpse of its inner world in the shape of its central courtyard. Inspired by the location, an extensive wooded site in the south of the Netherlands, we discreetly positioned expanses of glass to offer our clients the best of the natural views, while closed volumes safeguard their privacy. Natural stone and wood add depth to our elementary one-story design, which pairs sober straight lines and monumental volumes with seductive curves and sinuous glass walls. 

© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme
Site plan
Site plan
© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

Woodland Retreat. From the road, Villa JM is a closed stone rectangle, pierced only by one large opening. This monumental opening reveals its inner courtyard garden, giving a hint of the warm interior. By raising the entire building, including all terraces, some 40cm above ground level, we add to its monumentality and presence in the landscape, while providing the villa with several integrated terraces. The glass-walled courtyard garden translates the surrounding landscape into a domestic context. A small annex houses the bike garage, dog’s quarters, and covered parking.

© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

The Lightness of Being. While the heavy stone volumes and austere straight lines recall a serene retreat, the curved lines and glass walls evoke the lightness of being. The latter emerges especially in the living room, which is bounded entirely by glass. Only one small section, detailed in the facade in richly veined marble, is closed. Simple white plaster surfaces and carefully crafted built-in furniture elements enhance the uncluttered esthetic.

© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Villa JM / Powerhouse Company" 12 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/958436/villa-jm-powerhouse-company> ISSN 0719-8884
© Sebastian van Damme

JM林间平行住宅 / Powerhouse Company

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.