We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House in Santa Cruz / Manuel Tojal Architects

House in Santa Cruz / Manuel Tojal Architects

© Francisco Nogueira© Francisco Nogueira© Francisco Nogueira© Francisco Nogueira+ 39

  • Area Area of this architecture project Area:  120
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Efapel, Ofa, Sanindusa, JNF, Silva e Carvalho
More SpecsLess Specs
© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira

Text description provided by the architects. House in Santa Cruz is part of a project from the early 80s of six semi-detached houses. It has the particularity of being the corner house which gives it greater autonomy and allowed us to take a more independent approach as well.

© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira

The proposal changed the Client's initial program, which was practically faithful to the existing building. The new program is based on a house full of natural light, with a greater relation between the floors, as well as a stronger interior/exterior connection.

© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira

The living room was opened to the kitchen and have a small toilet to give support. A straight staircase was created to link all floors and also turn them to the outside. The staircase was designed as a void and excavation/subtraction of the pre-existence building in order to reach the terrace, previously unused. By this way, the staircase becomes a “patio” and the bedrooms, that previously had windows only in the main facades, started to have a deeper relation with the skylight.

© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira

The previously unused roof, became a large open rooftop with direct visual relations to the surrounding urban landscape.

© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira

The materials, wood and brass, were an immediate choice, due to the fact that these materials are associated with nautical and maritime environments. In this way, materials could be reinterpreted in a more delicate and contemporary design way.

© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira
Roof Plan
Roof Plan
© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira

Outside, the proposal aims to highlight and divide the building volume in two uses: the housing program and the street-level parking program. The hole basement of the building can be recognized by the use of a heavier and darker materiality, as the upper volume, more private, becomes lighter and delicate, as if it floats, in which the white color dominates. 

© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House in Santa Cruz / Manuel Tojal Architects" [Casa em Santa Cruz / Manuel Tojal Architects] 22 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/957798/house-in-santa-cruz-manuel-tojal-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.