We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Cantó House / Piano Piano Studio

Cantó House / Piano Piano Studio

© Milena Villalba© Milena Villalba© Milena Villalba© Milena Villalba+ 31

Foios, Spain
  • Architects: Piano Piano Studio
  • Area Area of this architecture project Area:  2680 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Milena Villalba
  • Lead Architects: Mari Donnini, Maria Grifo
  • Technical Architects:Ana Edo, Juanjo Ros
  • City:Foios
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Milena Villalba
© Milena Villalba

Text description provided by the architects. The project objective was to build a house in an elongated corner in a somewhat complicated plot, where the future house would have to learn to live with two-party walls: a large one on the east border, and another one with more proportioned dimensions on its north face.

© Milena Villalba
© Milena Villalba
Exterior axonometric
Exterior axonometric
© Milena Villalba
© Milena Villalba

The client’s wishes, who had thought a lot about this dream house, were based on three main elements: a large terrace to enjoy the pleasant winters in Valencia, a more sheltered and fresh patio, and a large interior space, where life in the house and daily chores will be developed.

© Milena Villalba
© Milena Villalba
Plan - 1st floor
Plan - 1st floor
© Milena Villalba
© Milena Villalba

It is a bit of luck when a client talks about domestic roles, rather than predefined forms, about sensitive issues rather than materials. But then these wishes had to become real. The elongated shape of the corner plot might suggest the construction of this house, as it has usually been done with this kind of house in the villages of L’Horta, that is, two pieces separated by a patio. The highest main part, which hosted the own housing uses, next to the corner and a smaller construction at the end, which was used as a warehouse.

© Milena Villalba
© Milena Villalba

But we decided to change this order… we built a higher volumetric at the north, which reminded us of the village house, with a gabled roof. We kept the central courtyard, but we also made another one, smaller and hidden. Towards the south, we built another part which, on a garage on the ground floor, is a terrace on the first floor. Its volumetry ends with a false facade required by law, done in a lattice way, that will allow enjoying our warm temperatures.

© Milena Villalba
© Milena Villalba
Section 01
Section 01
© Milena Villalba
© Milena Villalba

The access to the house is made from a crack in the center of the long facade so that when you cross it, it takes your view to a patio. A patio is taken as another room of the house, as an extension of the open area where to share the day with the others.

© Milena Villalba
© Milena Villalba

At the right side of the patio, there is private life, which is also linked to a smaller and hidden patio with a fruit tree. 

© Milena Villalba
© Milena Villalba

Inside, a linear stair under one of the gabled roofs takes us to the upper floor: a large space, which will be open or partitioned, but always a flexible space. And the terrace at the end. The terrace remains hidden from the outside thanks to a brick lattice, which lets us enjoy the breeze in the corner avoiding the sun rays.

© Milena Villalba
© Milena Villalba
Section 02
Section 02
© Milena Villalba
© Milena Villalba

In the end, it is a house that looks inwards looking for the courtyards, but at the same time, it is connected to everything around it. This house wants to be vernacular. It is aware of the environment and the field, it uses local materials, repeating volumetric forms and rhythms in the facade, which are similar to the adjacent houses. But at the same time, it is aware of its contemporariness, but transformed into something more restrained and controlled.

Interior image
Interior image
© Milena Villalba
© Milena Villalba

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Cantó House / Piano Piano Studio" [La casa del cantó / Piano Piano Studio] 01 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/957636/canto-house-piano-piano-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.