We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Waterfront Clubhhouse / Abin Design Studio

Waterfront Clubhhouse / Abin Design Studio

© Edmund Sumner© Edmund Sumner© Edmund Sumner© Edmund Sumner+ 27

  • Principle Architect:Abin Chaudhuri
  • Design Team:Sonia Guha
  • Site Coordination Team:Debjit Samanta, Debkishor Das
  • Structural Engineer:Soma Kazi
  • City:Chinsurah
  • Country:India
More SpecsLess Specs
Courtesy of Abin Design Studio
Courtesy of Abin Design Studio

Text description provided by the architects. As a policy towards promotion of sports and extra-curricular activities, Bengal's state Government offered a sum of 2 lakh rupees to all state clubs and associations in early 2017. Football has always been an integral part of the cultural fabric of Bansberia. One of the local coaching clubs approached Abin Design Studio to build a clubhouse made especially to facilitate young passionate footballers in the area.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

Excited to engage in a project for the people of the neighborhood, ADS jumped in with both feet to develop the Waterfront Arena. A working design and rationalized budget was arrived at after due consideration of constraints, manpower and resources with an outlook towards easy maintenance and upkeep in the future. A funding strategy was formulated to ignite interest amongst the local community and influential people in the area. The Studio requested their city based associates to contribute raw material creating a material pool that kick started the entire process. Collaborations with local builders and engineers further economized the venture.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

Set along the backdrop of an existing water body and overlooking a football field, the project is a community club that maximizes its unique physical context. The project treads lightly in response to its picturesque context where the narrow strip of land is reclaimed to create a responsible waterfront development. The ground floor houses a multipurpose gathering space that seamlessly connects with the outside. It has the toilet block with showering facility, separate for male and female users. On the upper floor is rotated to act as a viewing deck for matches. The staircase to the upper floor is modified to form a gallery seating and the space below used as Store and Pantry. The project is a search, from social existence to the dynamics of space and form, from the beauty of light and shadow to striking a harmony with nature.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

Located in the rural town of a developing nation, the community faces numerous challenges. There is lack of even basic infrastructure like sanitation, clean water supply, critical health care and regular power. In this context, the aspirations and dreams of a community that improves the quality of one’s life, is never on the development agenda. The project aimed at a holistic sustainable development for the community. Minimizing the cost of construction became a critical issue. Built primarily with the contribution of the community members, responsible consumption and production was the key goal of the project. Construction materials were sourced locally while the engagement of local workmen promoted inclusive and Sustainable Economic growth of the community. 

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner
Sunlight Diagram
Sunlight Diagram
© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

Members of the club had no access to clean water and Sanitation during the training session. One of the primary utilitarian aspects of the club building was to provide dignified solution to this. Drinking Water and showering facility was thus planned here. Separate provision made for girls hopes to encourage them to take up sporting activities as well.

© Suryan // Dang
© Suryan // Dang

The building has been so oriented so as to welcome the morning Sun and provide shade from the afternoon glare along the waterfront plaza. When members come to train, accompanying guardians can enjoy the space without hampering the activities inside. Designed with a monolithic form and minimalistic façade expression the intent was to blend without conflict to its physical context dominated by the green and blue. Semi-open spaces mitigate the differences between interior and exterior, enabling an unhindered flow of people, light and air.

Illustration
Illustration

This is essentially a "by the people, for the people, of the people" project. The club members will remain responsible for the maintenance and up-keep of the building and its surroundings. Hence low maintenance material and finishes have been used. Form Finish Concrete and Pigmented Neat Cement Concrete Flooring reduce not only the construction costs but reduce related maintenance requirements as well. Plantation scheme of adjacent areas are devised of local, hardy and low maintenance species.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

The resulting club house structure is now a symbol of culture and community recreation where children and adults alike come together to celebrate, collaborate and hone their athletic skills. It is a space that goes beyond its utilitarian identity to integrate all into an emerging public place. A philanthropic initiative by Abin Design Studio with support from benevolent community members, this project is a manifestation of the hope for a better future of a rural community in a developing nation. Assessment of this project goes beyond numbers and facts into challenges it faces and how it addresses the contextual needs.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Adisaptagram, Chinsurah, West Bengal 712502, India

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Waterfront Clubhhouse / Abin Design Studio" 22 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/957412/waterfront-clubhhouse-abin-design-studio> ISSN 0719-8884
© Edmund Sumner

印度水滨俱乐部,发展中的农村社区探索 / Abin Design Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.