We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Museum of Contemporary Art B&E Goulandris / Vikelas Architects

Museum of Contemporary Art B&E Goulandris / Vikelas Architects

© Christophoros Doulgeris© Christophoros Doulgeris© Christophoros Doulgeris© Christophoros Doulgeris+ 21

Athina, Greece
  • Head Of Design And Supervision:Alexis Vikelas
  • Preliminary Design:Renata Metheniti
  • Interior Design:Nicos Moustroufis
  • Design Development:Anastasia Tsikli, Dimitris Samolis
  • Detail Design And Supervision:Emmanouil Lekkas, Nafsika Andritsopoulou
  • Detail Design:Katerina Giokari
  • Signage & Exhibition Design:Mikri Arktos Andreas Georgiadis
  • Mechanical And Electrical Engineering:LDK Consulting Engineers S.A.
  • Lighting Design:APV Architectural Lighting Design, P-Square
  • Acoustics:Gottfried Schubert
  • Landscape Design:Studio 75
  • Project Management:N.K. Malatestas & Partners
  • Construction Management:FRANK E BASIL SA
  • City:Athina
  • Country:Greece
More SpecsLess Specs
© Christophoros Doulgeris
© Christophoros Doulgeris

Text description provided by the architects. In this project, a systematic attempt has been made, on the one hand, to restore and highlight an existing listed building in neoclassical style, and on the other, to elaborate a contemporary addition, which jointly had to respond to a consolidated functions programme with special demands and content.

© Christophoros Doulgeris
© Christophoros Doulgeris
© Christophoros Doulgeris
© Christophoros Doulgeris

GENERAL DESCRIPTION:
The new museum is located on a corner plot, in a densely built district of Athens, near the historic centre. It faces the St.Spyridon Church square, which was remodelled by the B&E Goulandris Foundation, as a donation to the Municipality of Athens.

© Christophoros Doulgeris
© Christophoros Doulgeris

The museum seeks, by its presence and unique content, to serve as a pole of attraction of international significance and range. In terms of function, it combines the character of an exhibition and educational venue, including spaces of library, lecture hall, video room and children's workshop, while a café-restaurant is placed near the entrance,accessing the open-air protected courtyard at the mezzanine level.The first and second floors are used for the foreign artists' masterpieces, while the third and fourth floors house works from the Greek collection. The gallery for the temporary exhibition is placed in the first basement level.

© Christophoros Doulgeris
© Christophoros Doulgeris
Courtesy of Vikelas Architects
Courtesy of Vikelas Architects

CONCEPT:
The premises are laid out functionally around a central staircase, into which is introduced diffused natural lighting through the glass elevators. From the third floor upwards, the spaces are organised on two axes, converging at the point of the vertical circulation core, which serves as a predominant point of reference, with elaborated details of concealed lighting and a skylight on top.

© Christophoros Doulgeris
© Christophoros Doulgeris
© Christophoros Doulgeris
© Christophoros Doulgeris

The project had many particularities. The first was the site’s position. The narrow sidewalks of the Eratosthenous Str.,the trolley line and the inclined footwalk, minimized the adequate construction site, while there was need for a very deep excavation of 20 to 27 m. depth. The Ministry of Culture’s requirement to preserve even the back of house walls of the existing historical shell, made the excavation even harder. A spatial metal frame was structured in phases, in order to support the walls of the retaining shell and receive horizontal loads from the excavation slope. The gradual construction of the basement bearing body, let the above metal frame be dismantled step by step.

© Christophoros Doulgeris
© Christophoros Doulgeris
Section 01
Section 01
© Christophoros Doulgeris
© Christophoros Doulgeris

MATERIALS:
The elevations' design approach involves an effort to deal with the large height of the extension, as well as, the visual abstraction within an urban environment which is aesthetically rather overloaded. The listed building remains in the foreground, whereas the new addition building is recessed, thus creating a distinguishable volume with a contemporary morphological vocabulary.

© Christophoros Doulgeris
© Christophoros Doulgeris

The new shell is covered with ochre Edessa limestone panels, in horizontal alternating zones of two different heights and finishes. The large panel size was an initial choice, serving a minimal architecture style, the dialogue with the preserved shell and highlighting the public character of the building. In places, the panels give way to linear recesses–clerestory windows, which admit natural light to the exhibition areas, or they turn into thin beams, which indicate the presence of circulation core behind them.

Courtesy of Vikelas Architects
Courtesy of Vikelas Architects

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Eratosthenous 13, Athina 116 35, Greece

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Museum of Contemporary Art B&E Goulandris / Vikelas Architects" 01 Apr 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/957310/museum-of-contemporary-art-b-and-e-goulandris-vikelas-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.