We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House NVO / dmvA

House NVO / dmvA

© Johnny Umans© Johnny Umans© Johnny Umans© Johnny Umans+ 11

Sint-Katelijne-Waver, Belgium
  • Architects: dmvA
  • Area Area of this architecture project Area:  256
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Johnny Umans
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Terreal
  • Design Team:An-Sofie De Backer, Kristof Van Parijs
  • Structure Engineers:UTIL Struktuurstudies
  • Tiles:Kerkstoel
  • City:Sint-Katelijne-Waver
  • Country:Belgium
More SpecsLess Specs
© Johnny Umans
© Johnny Umans

Text description provided by the architects. House NVO is situated in Onze-Lieve-Vrouw-Waver, Belgium. Although the village center is nearby, the house is located in a rural setting. It is not situated next to a road, but along a country lane flanked by trees. The existing rural property on the plot had become too small for the owners, so an extension of the house was required. dmvA designed the addition like a folded skin around the existing house.

© Johnny Umans
© Johnny Umans

The shell is composed of a timber frame construction and is completely covered with tiles. That way the facades and the roof merge, generating a ‘fifth’ façade. The use of the tiles emphasizes the rural and archetypical feeling. The room typology of the existing house was extended to the new addition. It has become an ensemble of rooms, including a double-height outdoor space as a covered terrace and a bathroom with a skylight. Because of its positioning, every room has a connection with the surrounding landscape. The timber frame construction of the extension is materialised to the interior by leaving it naked.

© Johnny Umans
© Johnny Umans
Ground floor plan
Ground floor plan
© Johnny Umans
© Johnny Umans

The contrast between the new and existing situation is highlighted in a serene way by whitening the existing walls and building the new walls in wood. The extension is practically a dome over the existing property, on a uniform pedestal of marble mosaic tiles. The uniformity of the roof tiles and marble tiles connects the old and new situation.

© Johnny Umans
© Johnny Umans

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House NVO / dmvA" 18 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/956938/house-nvo-dmva> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.