Nordeste Curuguaty Offices / Mínimo Común Arquitectura

Nordeste Curuguaty Offices / Mínimo Común Arquitectura

© Daniel Ojeda© Daniel Ojeda© Daniel Ojeda© Daniel Ojeda+ 21

  • Lead Architects:Veronica Villate, Sergei Jermolieff, Solanito Benítez
  • Engineering:Jaime Olmedo
  • Collaborators:Osvaldo Aguilera, Juan Salvare, Paulina Galeano, Hassan Yaryes
  • City:Curuguaty
  • Country:Paraguay
More SpecsLess Specs
© Daniel Ojeda
© Daniel Ojeda

Text description provided by the architects. The commission is an office building project located in Curuguaty, 350 km from the capital, Asunción, in an agricultural and livestock area. The dilemma is how to build in the middle of nowhere.

The processes are ordered in five ideas, which reflect the intention of the project.

© Daniel Ojeda
© Daniel Ojeda
© Daniel Ojeda
© Daniel Ojeda

1. The Soil: First, the territory had to be controlled in a subtle way. An imaginary line in the landscape allowed to observe what was happening in the surrounding, protecting ourselves from other animals and insects while protecting them as well. A platform was created to allow us to be elevated 1.5 meters from the ground.

© Daniel Ojeda
© Daniel Ojeda

2. The Cover: Once control over the territory was achieved, a shadow needed to be projected. This is the first necessary condition in a climate where 45 degrees Celsius is an everyday situation.

A shadow that shelters the construction itself, directs the winds and collects the waters, giving shelter to the workers in its own construction process, and later safeguard the interaction of the users.

© Daniel Ojeda
© Daniel Ojeda
© Daniel Ojeda
© Daniel Ojeda

Once the importance of shade was understood, a way to achieve it in a light and economical manner was sought for. Wires were found to be a very efficient element.

The catenary was smiling at us.

The structure would function as a bending moment diagram, the IPN profiles at the ends would work only in compression and the traction ropes provide 45 meters of light with the simplicity of a trace in the air.

© Daniel Ojeda
© Daniel Ojeda

3. Materiality: There weren't many options for materials when building the offices. They were built entirely of earth, fabricating each brick on site, with the use of a press. Only the materials that couldn't be damaged on the way were transported to the site, such as iron, rope and cement. The rest was provided by the land.

© Daniel Ojeda
© Daniel Ojeda

4. The Parasol: Protection from the sun and providing the offices with privacy was the imperative need. The landscape is understood in a different way from the inside in the proximity to the walls. From the horizon, the daily life within these transparent walls is lost in the shadows.

© Daniel Ojeda
© Daniel Ojeda

This parasol was built of the same material as the walls, of soil, but this time without cement. This allowed us to erase it with water, leaving only the mortar lines, as would happen with the passage of time. Once more, the earth was returned to the ground. To life.

© Daniel Ojeda
© Daniel Ojeda

5. Water: Taking advantage of the curve of the catenary, the rainwater is collected, allowing it to be reused.  It is pumped to the highest point of the plates and then distributed, thus cooling the entire roof, in a constant circuit of microclimate generating cool and humidity for humans and plants that with the passage of time will end up taking over the whole project.

© Daniel Ojeda
© Daniel Ojeda

This brief description, sincere and without much preamble is our declaration of intentions and love for the world, written in stone or bricks or rather, written in earth.

© Daniel Ojeda
© Daniel Ojeda

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Curuguaty, Paraguay

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: " Nordeste Curuguaty Offices / Mínimo Común Arquitectura" [Oficinas Nordeste Curuguaty / Mínimo Común Arquitectura] 15 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/956884/nordeste-curuguaty-offices-minimo-comun-arquitectura> ISSN 0719-8884
© Daniel Ojeda

巴拉圭田野办公室,轻盈的悬链线屋面 / Mínimo Común Arquitectura

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.