We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Guangming Public Service Platform / ZHUBO DESIGN

Guangming Public Service Platform / ZHUBO DESIGN

front facade aerial view. Image © Zhi Xiafront facade. Image © Zhi Xiaroof garden entrance. Image © Zhi Xiahall. Image © Zhi Xia+ 31

  • Architects: ZHUBO DESIGN
  • Area Area of this architecture project Area:  81200
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Zhi Xia
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: 中航特玻, 方大铝板
  • Design Team:Yu Qu, Biqin Zhang, Guilin Xiong, Longjie Xu, Hua Deng, Meisong Zhang, Lianjian Hou, Shaobin Bao, Zhenhua Qu, Fuji Liang, Bo Xie, Fang Lv, Hongju Huang, Minghui Fang
  • Structure And Landscape Design:ZHUBO Design Group Co., Ltd
  • Client:Shenzhen Guangming New Town Property Development Co., Ltd
  • City:Shenzhen
  • Country:China
More SpecsLess Specs
front facade aerial view. Image © Zhi Xia
front facade aerial view. Image © Zhi Xia

Text description provided by the architects. The project is located at the junction of Guangming High-Tech Park and Guangmingcheng Railway Station gateway. It is mainly accessible to the public for administrative services and to government workers for routine office tasks. The project covers 81,200 square meters construction area, with a height of 50 meters.

north side aerial view. Image © Zhi Xia
north side aerial view. Image © Zhi Xia
view from the hillside. Image © Zhi Xia
view from the hillside. Image © Zhi Xia

There are two small hills about 30 meters high standing at the center and south side of the site respectively. In addition, the plot was full of piles of earth dumped from surrounding construction sites, leaving little space for dumped earth for the projectwhich indicates the difficulty and high cost of earth dumping around this area. Based on those site conditions, we proposed to preserve the two hills, which can reduce the excavation work while also helping form a group of green hills that extend to the Niu Mountain on the north side of the plot, thereby blending with the ecological protection area of the District. The solution not only solved practical problems, but also responded to the low-impact development mode advocated by Guangming District.

south side perspective. Image © Zhi Xia
south side perspective. Image © Zhi Xia
front facade. Image © Zhi Xia
front facade. Image © Zhi Xia

The project mainly consists of two functional divisions: office spaces and public service spaces. According to different functions, we divided the building into two blocks with distinct forms at vertical level. The upper rectangular volume is office space, while the lower block functions as the public service hall and the conference hall, whose rooftop of the lower volume is shaped like an undulating surface. Combined with large areas of transparent French windows, the flexible curved plane creates a relaxing and friendly atmosphere.

south side perspective. Image © Zhi Xia
south side perspective. Image © Zhi Xia
section
section
roof garden entrance. Image © Zhi Xia
roof garden entrance. Image © Zhi Xia

The two separate architectural volumes are non-consecutively linked by curtain walls made of curved perforated aluminum panels. The “broken” section of the curtain walls leaves a 50-meter-wide hole, from which people can see the Niu Mountain behind the project. The holistic building resembles a vessel floating on the mountain. Moreover, the perforated aluminum curtain walls allow natural wind into the three atriums on the upper volume, forming a breathable section structure.

hall. Image © Zhi Xia
hall. Image © Zhi Xia
sunken garden stairs. Image © Zhi Xia
sunken garden stairs. Image © Zhi Xia

The office spaces on the upper part are well lighted by the atriums. Giant air vents turn into modern sculptures in the atriums. Staggered volumes above the atriums are used as conference room and corridors, producing a dynamic ambience as well.

atrium. Image © Zhi Xia
atrium. Image © Zhi Xia
atrium. Image © Zhi Xia
atrium. Image © Zhi Xia

In the public service hall on the bottom, the undulating roof descends to the interior center of the hall. People can walk, from the central area of hall, along the outdoor stairs into the garden on the second floor. In order to respond to the undulating rooftop, the ground features some sunken spaces, which lead people to the lecture hall on the underground floor. The design approaches above were used to weaken the sense of ritual commonly seen among government buildings. We hoped to draw on such a unique spatial form to make the citizens experience the different image and service attitude of Guangming District.

front facade. Image © Zhi Xia
front facade. Image © Zhi Xia

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Guangming High-tech Park, Guangming New District, Shenzhen, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Guangming Public Service Platform / ZHUBO DESIGN" 12 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/956371/guangming-public-service-platform-zhubo-design> ISSN 0719-8884
view from the hillside. Image © Zhi Xia

深圳光明公共服务平台 / 筑博设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.