Forja House / Pablo Pita Arquitectos

Forja House / Pablo Pita Arquitectos

Forja House / Pablo Pita Arquitectos - Exterior PhotographyForja House / Pablo Pita Arquitectos - Interior Photography, Kitchen, CountertopForja House / Pablo Pita Arquitectos - Interior Photography, Dining room, ChairForja House / Pablo Pita Arquitectos - Exterior PhotographyForja House / Pablo Pita Arquitectos - More Images+ 17

More SpecsLess Specs
Forja House / Pablo Pita Arquitectos - Exterior Photography
© José Campos

Text description provided by the architects. Forja House is a small dwelling located in a Portuguese village, close to Douro River. The nature of the terrain, characterized by a succession of slopes, defines the typology of the solution, embedded in the hill. Facing a privileged landscape, but facing the northeast, a slender solution is chosen to maintain the views, without giving up the best solar orientation - opening generous spaces on both
sides.

Forja House / Pablo Pita Arquitectos - Exterior Photography
© José Campos
Forja House / Pablo Pita Arquitectos - Image 19 of 22
Plan - Ground floor
Forja House / Pablo Pita Arquitectos - Interior Photography, Dining room, Chair
© José Campos

The context is bucolic, with difficult access and close to some houses. Among these, the oldest in schist stand out, mixed with more recent examples that fail to mimic older models, resulting in a partially uncharacteristic context.

Forja House / Pablo Pita Arquitectos - Interior Photography
© José Campos
Forja House / Pablo Pita Arquitectos - Image 22 of 22
Axonométrica
Forja House / Pablo Pita Arquitectos - Interior Photography, Stairs
© José Campos

The house, more isolated from this set, assumes its contemporary and abstract nature.

Forja House / Pablo Pita Arquitectos - Interior Photography
© José Campos
Forja House / Pablo Pita Arquitectos - Interior Photography, Bathroom
© José Campos

The interior is characterized by the simplicity of its materials, also reflected in a clear and direct typological design. The social floor resumes to a single central volume in plywood, contrasting with the concrete floor. A fluid design is intended, with the living, dining and kitchen spaces connected as an informal and contiguous area. The relation with nature is privileged with generous windows.
The fact that this floor is elevated results in a close relation with the canopies, which have a very strong presence in the characterization of the interior social space. The lower floor, partially buried, and associated with the sleeping area, has a more protected and cavernous logic

Forja House / Pablo Pita Arquitectos - Exterior Photography
© José Campos
Forja House / Pablo Pita Arquitectos - Image 21 of 22
Section elevation
Forja House / Pablo Pita Arquitectos - Exterior Photography
© José Campos

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Forja House / Pablo Pita Arquitectos" [Casa Forja / Pablo Pita Arquitectos] 26 Jan 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/955741/forja-house-pablo-pita-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.