We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

House Along Sardinia's Southern Coast / Pierluigi Piu

House Along Sardinia's Southern Coast / Pierluigi Piu

© Dietrich SteinmetzCourtesy of Pierluigi Piu© Pierluigi Dessì - CONFINIVISIVICourtesy of Pierluigi Piu+ 50

Santa Margherita di Pula, Italy
  • Structural Engineer:Ferruccio Sabiucciu
  • Lighting Consultant:Pedro Gaiolas Pinto
  • Swimming Pool:IESSE Piscine, Ivan SANNA
  • Ceilings:Gianmarco CARDIA
  • City:Santa Margherita di Pula
  • Country:Italy
More SpecsLess Specs
Courtesy of Pierluigi Piu
Courtesy of Pierluigi Piu

Text description provided by the architects. When designing this villa to be built along Sardinia’s coastline it was my intention to link it to its geographical and cultural environment using a contemporary and sober language, yet unmistakably Mediterranean and referring to the traditional arts and crafts of this Italian island. 

© Dietrich Steinmetz
© Dietrich Steinmetz
Roof Plan
Roof Plan
© Dietrich Steinmetz
© Dietrich Steinmetz

I thus worked on quoting  some textures of traditional local weaving (typical ancient and contemporary fabrics and carpets), jewellery (gold filigree), embroidery and basket weaving, transposing them into stone and ceramic finishes and coverings.

Courtesy of Pierluigi Piu
Courtesy of Pierluigi Piu
Courtesy of Pierluigi Piu
Courtesy of Pierluigi Piu

The house is a two storey building with wide panoramic terraces laying on the sloping side of the hills facing the sea. Its architecture consists of pure and squared volumes finished with a bright white lime-and-sand plaster. A textured dado in red basalt stone – recessed into the walls - surrounds the whole elevation of the lower floor and its engraved surface is meant to evoke the woven vegetal fibres of typical Sardinian baskets.

Courtesy of Pierluigi Piu
Courtesy of Pierluigi Piu
Courtesy of Pierluigi Piu
Courtesy of Pierluigi Piu

The entrance lobby gives access to the living room, which, with the dining area, the kitchen and their wide apertures form a wide and fluid open space, in continuity with the surrounding terraces. The main feature of this space is  the background wall behind the sofa, covered with a textured white lime stone meant to evoke the typical Sardinian ancient weaving technique called “a pibiones” (grained texture).

© Pierluigi Dessì - CONFINIVISIVI
© Pierluigi Dessì - CONFINIVISIVI

From the kitchen one may access the dining terrace overlooking the swimming pool, located a few steps further down.

© Pierluigi Dessì - CONFINIVISIVI
© Pierluigi Dessì - CONFINIVISIVI
© Pierluigi Dessì - CONFINIVISIVI
© Pierluigi Dessì - CONFINIVISIVI

Going back to the living area, an passage open in the textured wall gives access to the staircase leading to the upper floor where all bedrooms, almost bare, in their essentiality, are put in value by their wide aperture towards the surrounding terraces and by striking views in addition to (in the main one) an en-suite bathroom which – sliding away its wide window – offers the pleasure of a relaxing bath en plein air, under the amazing blue sky of Sardinia.

© Pierluigi Dessì - CONFINIVISIVI
© Pierluigi Dessì - CONFINIVISIVI

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House Along Sardinia's Southern Coast / Pierluigi Piu" 06 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/955618/house-along-sardinias-southern-coast-pierluigi-piu> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.