We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Paper Roof Reception Center / Powerhouse Company

Paper Roof Reception Center / Powerhouse Company

© Weiqi Jin© Weiqi Jin© Weiqi Jin© Weiqi Jin+ 27

  • Architects: Powerhouse Company
  • Area Area of this architecture project Area:  1500
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Weiqi Jin
More SpecsLess Specs
© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

Text description provided by the architects. Paper Roof, the light-as-air design for a reception center for a new city district next to Jin Hai Lake in Bin Hai. The center makes a simple yet eloquent statement with a sleek glass box topped by a contemporary take on the sweeping roof of traditional Chinese architecture – instantly recognizable, yet uncompromisingly fresh. The perfect harbinger of the new urban landscape that will rise around it.

© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

The Creativity of the Canopy. As uncomplicated and unpretentious as a piece of paper – that’s the canopy roof that defines the reception center in Bin Hai. The upswept corners are a feature of ancient Chinese buildings and were believed to be auspicious, alongside their function in deflecting rainwater. The diagonal beams of the center’s roof form a mesh that references a forest canopy, sheltering the glass pavilion beneath with dappled shade like the branches of a tree. 

© Weiqi Jin
© Weiqi Jin
Axonometry
Axonometry
© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

Standing on slender legs, the roof rises to 18.5 meters at its tallest point and extends over an area of 30 x 50 m – defining the outside deck some 5 meters beyond the perimeter of the pavilion. This gesture anchors the airy, transparent pavilion to the site. Inside the pavilion, a large atrium and the extensive views of the surrounding lake and gardens reinforce the open atmosphere and create a bright, welcoming space. The second floor includes offices and a viewing balcony, as well as seating areas for smaller and larger groups.

© Weiqi Jin
© Weiqi Jin
Ground floor plan
Ground floor plan
© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

The Color of Heaven. Made not from paper but from powder-coated steel, Paper Roof’s canopy appears weightless by coloring it in the same blue as the sky: the color of heaven. In contrast, the dark horizontals of the pavilion moor it firmly into the ground beneath. An elegant statement, it stands on long legs that are just 45cm thick and rises at the front in a friendly gesture towards both visitors and the nearby lake. The roof structure was welded together on site – the curved sections being prefabricated – and then finished by hand to create a smoothly polished surface. 

© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Tianjin, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Paper Roof Reception Center / Powerhouse Company" 24 Jan 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/955452/paper-roof-reception-center-powerhouse-company> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.