We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Qinglian Garden / July Cooperative Company

Qinglian Garden / July Cooperative Company

sunken atrium. Image © Hao Chenentrance and lawn area. Image © Hao Chenisland, stone brige and waterfall. Image © Hao Cheneast transitional area. Image © Hao Chen+ 30

Haiyan, China
  • Design Team:Heng Kang, Wei Sun, Yang Su, Zhao Ye
  • Architecture:Atelier Z+
  • City:Haiyan
  • Country:China
More SpecsLess Specs
island, stone brige and waterfall. Image © Hao Chen
island, stone brige and waterfall. Image © Hao Chen

Text description provided by the architects. Qinglian Garden is located within a private property in Haiyan county, Zhejiang province. Within the enclosed property wall, the bespoke architecture design is composed of three buildings which are the main house, restaurant,and library, along with parking spaces at the rear of the property. The design scope includes outdoor space on the first floor and a courtyard at the lower level. The design philosophy is to construct a nature-resembling landscape while minimizing artificial traces. In the modern society, people are surrounded by man-made environments most of the time. One should take command of the objects around them, instead of being subservient to the environment. Therefore, designers wish to create a unique space where time will follow the rhythm of nature, uninterrupted by human activities.

entrance and lawn area. Image © Hao Chen
entrance and lawn area. Image © Hao Chen
site plan
site plan

Entrance and Lawn Area
As users enter the garden after taking a few turns, the state of mind settles down from the noisy outside world. Designers use large quantities of natural materials and interweaving them with one another; the technique is shown in paving, planters, and vegetation. Designers aim to utilize the texture of stone itself as the conjoining element between different surfaces, softening the transition from the ground to vertical elements.

entrance and lawn area. Image © Hao Chen
entrance and lawn area. Image © Hao Chen

Welcoming the owners returning home is a spacious courtyard, where the ground serves as the canvas, stone and vegetation as the brush. Then users enter the restaurant and the front lawn is viewed through a window. A large tree occupies the foregroud, only the trunk can be seen due to its height. Small trees are planted in the distance to exaggerate the depth of the field which makes the front lawn looks larger than reality.

sketch_entrance and lawn area
sketch_entrance and lawn area
entrance and lawn area. Image © Hao Chen
entrance and lawn area. Image © Hao Chen

East transitional area
Front yard presents a compact, modern artificial theme; however, the back garden mimics a loose/relaxed traditional natural escape. Entering the buffer zone from the east, users are calmed by the atmosphere that provides a certain degree of comfort. After a brief pause entering a narrow path, users begin to anticipate whats around the corner strolling through the narrow space.

east transitional area. Image © Hao Chen
east transitional area. Image © Hao Chen
east transitional area. Image © Hao Chen
east transitional area. Image © Hao Chen

Library area
Users enters the library area next, which is the most relaxing area in the property. Even when entered from the west side of the garden, users need to pass through a sea of gravel. Walking on the stone bridge soothes the anxiety from the external environment as if taking part in a ceremony. All emotions and sensations will be transformed before entering the library area.

library area. Image © Hao Chen
library area. Image © Hao Chen

Designers adopt the most traditional technique, using a hidden gong-like instrument to construct an acoustic landscape. Water flows and lightly drips onto the instrument in the quiet atmosphere, resembling bell tone coming from afar, allowing users to completely relax and return to a peaceful state of mind.

library area. Image © Hao Chen
library area. Image © Hao Chen

Island, Stone Bridge, Waterfall
Passing through the corridor, the island comes into view. The island serves both as a visual barrier and a natural landscape,adding a sense of formality to the tour before entering the library area. Traversing over the stone bridge, sea of gravel, and stepping stones, users can easily hear the waterfall from afar, providing an orderly degree of urgency to the rhythm of the space. Stepping stones, irregular paving, riparian-edge stones, and connection stones take on the traditional form, simple and natural. The inner garden, best used for viewing, extends westward wrapping around the building towards the front entrance, completing the garden route of the first floor.

island, stone brige and waterfall. Image © Hao Chen
island, stone brige and waterfall. Image © Hao Chen
island, stone brige and waterfall. Image © Hao Chen
island, stone brige and waterfall. Image © Hao Chen

Sunken Atrium
Sunken atrium sports a modern style, differentiating itself from the traditional style of the other parts of the garden. A waterfall not only serves as the backdrop but also the source of thrilling acoustics in the atrium, which is located outside the lower level bedroom. The foreground is comprised of a statue-processed yellow-rust stone also serving as a planter. A single tree in the atrium allows users to experience seasonal change. Leaves moves in harmony with the environment, glimmering in the air reflecting light from the sun and oscillate in the wind.

sunken atrium. Image © Hao Chen
sunken atrium. Image © Hao Chen

Riverside
The garden tour extends beyond the property wall as there is a renovated community space along the riverside for locals to sit and converse under the willows. Previously, a small temple used to be located adjacent to the property; to bring back the traditions of worshiping and praying, a section of the property wall is refurbished for this purpose. Stones are used for barricades and seating.

riverside plan
riverside plan
riverside. Image © Hao Chen
riverside. Image © Hao Chen

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Qinglian Village, Haiyan, Zhejiang Province, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Qinglian Garden / July Cooperative Company" 03 Apr 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/955331/qinglian-garden-july-cooperative-company> ISSN 0719-8884
© Hao Chen

青莲庭 / 七月合作社

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.