We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Sabrab Office / Sabrab

Sabrab Office / Sabrab

© Fernando Guerra | FG+SG© Fernando Guerra | FG+SG© Fernando Guerra | FG+SG© Fernando Guerra | FG+SG+ 24

  • Architects: SABRAB
  • Area Area of this architecture project Area:  120
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Saint-Gobain, Tromilux, Estremoz marble, JNF, Microcimento SABRAB
More SpecsLess Specs
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. This project refers to Sabrab Office. Letting natural light enter in the space was the concept for the development of this space. The space was originally segmented with several work areas and where natural light was none and very dark rooms. The basic idea for the creation was immediately liberated from the whole area, transforming it into an open space.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

It was intended that almost the whole area of ​​the project was an integral part of a single space leading to the option for segmentation to be made through the placement of glass panels. In addition to allowing the creation of more reserved work spaces, natural light, which only enters through two windows on the main facade of the building, fills almost the entire office in a homogeneous way, with view for one most beatifull avenues of Lisbon.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

In an area of ​​108 m2, it was intended to create several areas that could meet the needs of the company, two offices, meeting room and open space with a common collective work area and a technical and Printing.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Lightning
Lightning
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Being a company based on creativity and the development of new ideas, based on an exchange of knowledge of its employees and still looking for new solutions, it was thought a play area that could provide a relaxed environment in which it was implemented a snooker table and ping pong. This table also allows the possibility of turning into a work table of a larger size.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

In order to break the square and regular shape of the office floor plan, uneven geometric shapes defining the meeting room and the two work rooms appear in the design, namely in the creation of enclosed enclosures. The concept created by these forms defines apart from the compartmentalization of the space the solutions for the application of floor coverings and also the solution for the design of suspended ceilings.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The simplicity of the design with the application of only one vertical interior element, the glass, also led to ideas of simple concept for the application of floor coverings and ceilings. A distinction was made in the design of floor coverings between enclosed work areas, work rooms and meeting rooms, and the open space area.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

In the enclosed zones, a marble with irregular gray-tone stains was applied, from Estremoz marble quarry in the Alentejo region of Portugal, and to the rest of the office a continuous floor in Microconcrete with gray color.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

In the project, it was intended to maintain memories of the building's own building elements at the level of the ceilings, so that part of the area was chosen, namely in the open space area only by painting the gray concrete slab, reserving for closed areas and around them the definition of suspended ceilings with geometric shapes painted white that accompany the implantation of the spaces. In the enclosed compartments the ceilings are released from the limits as if suspended platforms were.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Alameda dos Oceanos 61 0.1, 1990-208 Lisbon, Portugal

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Sabrab Office / Sabrab" [Escritório Sabrab / Sabrab] 08 Jan 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/954484/sabrab-office-sabrab> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.