Health Center Jugon Les Lacs / Violi Architecte

Health Center Jugon Les Lacs / Violi Architecte

© Pascal Léopold© Pascal Léopold© Pascal Léopold© Pascal Léopold+ 18

Jugon-les-Lacs-Commune-Nouvelle, France
  • Lead Architects:François Violi
  • Design Team:Violi Architecte
  • Clients:Commune deJugon Les Lacs
  • City:Jugon-les-Lacs-Commune-Nouvelle
  • Country:France
More SpecsLess Specs
© Pascal Léopold
© Pascal Léopold

Text description provided by the architects. This project is located in the town of Jugon-Les-Lacs (22) in the Quatre Routes  area. Located on the edge of Nationale 176, near the Ophtalmological Center, the proposed Health Center accomodates five general practitioners and a midwife’s practice.

© Pascal Léopold
© Pascal Léopold

The client plans to have a single, rectangular volume on the plot, which extends from limit to limit (East-West). This North-South orientation allows control over solar energy via bioclimatic architecture.

© Pascal Léopold
© Pascal Léopold
Section
Section
© Pascal Léopold
© Pascal Léopold

The building is a low-rise structure (4.00m) that blends in with the surrounding landscape. The general medical offices are the only part of the building that projects out from the main structure. The height contrast between the two highlights the entrance of the general medical care section, with the midwife practice occupying a discreet, separate entrance. The unitary and monolithic character of the project contrasts with the transparency provided by perforated metal cladding.

© Pascal Léopold
© Pascal Léopold

The organizational plan of the health care facility is simple. The reception is located at the center of the project and gives direct access to the medical secretaries, who will refer patients to appropriate waiting room. North are the consultations area, which open onto patios. Their role is twofold : to provide maximum natural light in the practitioner rooms, while ensuring patient privacy, made possible by a « filter wall » placed on the north facade.

© Pascal Léopold
© Pascal Léopold

South are the waiting areas, overlooking landscape. Designed as alcoves, each doctor has their own waiting room. Patient flow is the backbone of the project, keeping treatment rooms distanced from waiting rooms. Finally, the common area is located upstairs. This area will be a sanctuary for the practitioners to rest and enjoy the landscape to the South.

© Pascal Léopold
© Pascal Léopold

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Jugon-les-Lacs, 22270 Jugon-les-Lacs-Commune-Nouvelle, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Health Center Jugon Les Lacs / Violi Architecte" 10 Jan 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/954441/health-center-jugon-les-lacs-violi-architecte> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.