MESA Bar and Restaurant / Laura Mottin Arquitetura

MESA Bar and Restaurant / Laura Mottin Arquitetura

© Gabriel Konrath© Gabriel Konrath© Gabriel Konrath© Gabriel Konrath+ 21

  • Area Area of this architecture project Area:  197
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Gabriel Konrath
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Di Metal Serralheria, Estofados Soares, Faz Arte Móveis Sob Medida, MEZAS Design Co, MarmorariaReal
  • Arquitetas Responsáveis:Laura Mottin, Betina Gorniski
  • Project Team:Emily Gonçalves
  • Client:Mesa Bar e Restaurante
  • Engineering:VINTEUM Construtora
  • Woodwork:Faz Arte Móveis, Di Metal Serralheria, Marmoraria Real, Estofados Soares, MEZAS Design Co.
  • City:Moinhos de Vento
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© Gabriel Konrath
© Gabriel Konrath

Text description provided by the architects. MESA was born with the purpose of receiving people and transmitting them to the "soul of the house" as if they were all family and friends. Located in an old building in the Moinhos de Vento neighborhood, in Porto Alegre, we were inspired by it to give birth to the restaurant project. The intention was to create an environment with a lot of personalities, uniting the vintage and the industrial with a composition of colors that resulted in an elegant and cozy atmosphere.

© Gabriel Konrath
© Gabriel Konrath
Isometry
Isometry
© Gabriel Konrath
© Gabriel Konrath

Considering the historical context of the property, we opted for a design approach that would interfere as little as possible with its existing characteristics, but without giving up the functionality necessary for the restaurant. The façade that no longer had one of the original windows was given a new aluminum frame, which refers to the old iron windows so that when opened, it guarantees a greater connection between the internal and external area that has tables on the sidewalk.

© Gabriel Konrath
© Gabriel Konrath

Inside, the purpose of transmitting the "soul of the house" appears in several project stages. The removal of the plaster from the walls, to leave the original bricks insight, resulted in the rescue of the essence of the very house that houses the restaurant. In search of the desired feeling of comfort for the project, we arrived at a palette of colors not obvious, combining the terracotta of the bricks to different tones of green. One of the strong points of the bar is the use of hot and indirect lighting at various points, which also contributed to a welcoming environment.

© Gabriel Konrath
© Gabriel Konrath
Detail
Detail
Sections
Sections
© Gabriel Konrath
© Gabriel Konrath

For a more personalized result, we designed all the internal furniture, from the carpentry, the details in aged gold-tone locksmith's shop that composes with the glasses of different treatments and some of the loose furniture, such as sofas and tables, to the smallest decoration details.

© Gabriel Konrath
© Gabriel Konrath

Right at the entrance, where there was a small unevenness, we expanded and took advantage of it in order to create an environment that would rescue something that was common in old houses: the rooms at different levels. In the context of the bar, this area serves as a "lounge" for a more informal experience, like snacking and drinking. Space stands out for having items that were specially designed for it: mirrors with different shapes and sizes, the suede sofa in mustard color, chosen to contrast, and a center table in green terrazzo, ensuring the air of exception that the area has.

© Gabriel Konrath
© Gabriel Konrath
© Gabriel Konrath
© Gabriel Konrath

The mood is provided by the composition of the decoration. The proposal was that each owner would bring a little of his or her emotional memories, taking some items from his or her family's personal collection to compose the ambiance of the restaurant, such as carpets, decorative objects, paintings, even old golf clubs that have been part of each one's history, mixed with some items mined in antique shops. Finally, on the walls of the stairs, we created another composition with paintings, which also remits the memory of the owners and follows the path of those who go to the downstairs bathrooms, which match the aesthetic parameters found in the rest of the project.

Facade
Facade
© Gabriel Konrath
© Gabriel Konrath

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:R. Dinarte Ribeiro, 36 - Moinhos de Vento, Porto Alegre - RS, 90570-050, Brazil

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "MESA Bar and Restaurant / Laura Mottin Arquitetura" [MESA Bar e Restaurante / Laura Mottin Arquitetura] 17 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/953429/mesa-bar-and-restaurant-laura-mottin-arquitetura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.