We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Granja Viana House / Gui Paoliello Arquiteto

Granja Viana House / Gui Paoliello Arquiteto

© Manuel Sá© Manuel Sá© Manuel Sá© Manuel Sá+ 25

Granja Viana, Brazil
  • Area Area of this architecture project Area:  5381 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Manuel Sá
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Polytec, REKA, ArtEstação, Basthi, Ensaios e Modelos, Portobello, Trimble Navigation, Yziplas
  • Lead Architect: Guilherme Paoliello
More SpecsLess Specs
© Manuel Sá
© Manuel Sá

Text description provided by the architects. Located at a densely wooded lot in the Granja Viana neighborhood, on the outskirts of São Paulo, the project consists of renovating and adapting an existing building, at the bottom of the lot, and inserting a new volume at the front, taking advantage of the existing clearing and hosting the social functions of the house.

© Manuel Sá
© Manuel Sá
Section BB
Section BB
© Manuel Sá
© Manuel Sá

The backyard construction, a traditional, single-storey building, supported by masonry walls with a gabled roof with wooden structure, had its internal masonry partitions rearranged in order to house the functional parts of the residence - bedrooms, guest apartments, office and laundry. And the new construction, also in wood, configures a covered access and a garage space on the pilotis, and on the upper floor, aligned with the existing building, all living areas - kitchen, dining and living room; externally there is a solarium and a small pool.

© Manuel Sá
© Manuel Sá
Plan
Plan
© Manuel Sá
© Manuel Sá

The new construction consists of an arched structure of glued laminated timber, supported on wooden pillars and locked by horizontal wooden struts. This structure is based on a concrete slab elevated from the ground, that crates a level floor, as an extension of the floor of the existing building. This new volume, fits to the terrain through natural slopes and small gabion walls. Its roof, above the laminated wood core and following the curvature of the arches, consists of wooden plank lining (like flooring) and is covered by an insulating layer and evalon waterproofing membrane.

© Manuel Sá
© Manuel Sá

Inside the new social space, the ambience, which is totally open and integrated, can be transformed by the sliding wooden panels of the kitchen, that can be closed, splitting the space into two independent areas.

© Manuel Sá
© Manuel Sá
Section AA
Section AA
© Manuel Sá
© Manuel Sá

The two volumes, old and new, are connected by a passage covered by wood and glass panels, made by the reuse and adaptation of old door frames of the of the existing building.

© Manuel Sá
© Manuel Sá

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Granja Viana House / Gui Paoliello Arquiteto" [Casa Granja Viana / Gui Paoliello Arquiteto] 10 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/953004/granja-viana-house-gui-paoliello-arquiteto> ISSN 0719-8884
© Manuel Sá

Granja Viana私宅扩建 / Gui Paoliello Arquiteto

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.