We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House 54 / Sommet

House 54 / Sommet

© Cristobal Palma / Estudio Palma© Cristobal Palma / Estudio Palma© Cristobal Palma / Estudio Palma© Cristobal Palma / Estudio Palma+ 16

Santa Cruz de la Sierra, Bolivia
  • Architects: Sommet
  • Area Area of this architecture project Area:  800
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Lumion, Cortizo, Knauf, Kholer, Trimble, VASA
  • Lead Architect: Sebastian Fernandez de Cordova, Malena Herbas, Mariano Donoso, Erika Peinado
  • Design Team:Diego Frias Salazar
  • Landscape:Maria Ines Saavedra
  • Engineerign:Estructura: Fernando Aragon, Hidrosanitario: Federico Ferrufino, Electrico: Reynaldo Cabrera
  • City:Santa Cruz de la Sierra
  • Country:Bolivia
More SpecsLess Specs
© Cristobal Palma / Estudio Palma
© Cristobal Palma / Estudio Palma

Text description provided by the architects. The house is located in a gated community in Porongo, Santa Cruz. The house is raised, separating itself from the ground and creating a simple volume along 54 meters throughout the site. 

© Cristobal Palma / Estudio Palma
© Cristobal Palma / Estudio Palma
Elevation
Elevation
© Cristobal Palma / Estudio Palma
© Cristobal Palma / Estudio Palma

It resolves itself in a single level. Formally, the house is composed by a single volume that exposes the structure on the facade, highlighting the columns, which follow a perfect modulation and create a rhythm. The columns are separated from the walls, creating a free circulation around the perimeter.

© Cristobal Palma / Estudio Palma
© Cristobal Palma / Estudio Palma
Axonometric
Axonometric
© Cristobal Palma / Estudio Palma
© Cristobal Palma / Estudio Palma

The design closes itself on the main facade and opens to the rear garden. However, the existence of an interior garden behind the facade allows the entry of natural light and the contact with vegetation in every space on the inside, therefore enhancing the relationship with nature. The dialogue between interior and exterior was key on the design of this house. The corridors on the perimeter work as an extension of the gallery and allow an easy transition between inside and outside. 

The house has a linear organization that follows the axis dictated by the interior garden. Above the garden we can find a concrete pérgola that follows the rhythm of the structure and creates different kinds of shading on the interior. A main corridor organizes the circulation, starting on the garage and finishes on the master suite. 

© Cristobal Palma / Estudio Palma
© Cristobal Palma / Estudio Palma
© Cristobal Palma / Estudio Palma
© Cristobal Palma / Estudio Palma

The program highlights the social aspect of public spaces, focusing on the flexibility of combination of spaces in order to host a greater amount of people. The kitchen and the living-room open themselves and integrate with the barbecue area, thus allowing the people use it independently or as a whole.

© Cristobal Palma / Estudio Palma
© Cristobal Palma / Estudio Palma

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House 54 / Sommet" [Casa 54 / Sommet] 03 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/952492/house-54-sommet> ISSN 0719-8884
© Cristobal Palma / Estudio Palma

玻利维亚线性住宅 / Sommet

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.