Damiani Ballroom / ES Arquitetura

Damiani Ballroom / ES Arquitetura

© SLAPHOTOSTUDIO© SLAPHOTOSTUDIO© SLAPHOTOSTUDIO© SLAPHOTOSTUDIO+ 28

  • Architects: ES Arquitetura
  • Area Area of this architecture project Area:  405
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  SLAPHOTOSTUDIO
  • Lead Architect:Diego Justo do Espírito Santo
  • Design Team:Valério Montes D'oca, Rodrigo Estrella, Carolina Rodrigues Cataldo
  • Clients:Damyller
  • Builder:Futura Construções
  • Design De Interiores:Vânia Marroni Burigo
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© SLAPHOTOSTUDIO
© SLAPHOTOSTUDIO

Text description provided by the architects. Inserted in the rural landscape of the city of Nova Veneza, in Santa Catarina, the Damiani Ballroom, with a capacity for 120 people seated, was designed for a family that has the habit of holding their usual meetings further away from the urban environment. The project consists of a minimalist concept with the creation of only two main slabs that extend into the lake, providing panoramic views in all rooms of the hall, to enhance the visuals for the lake and the entire family farm.

© SLAPHOTOSTUDIO
© SLAPHOTOSTUDIO
Ground floor plan
Ground floor plan
© SLAPHOTOSTUDIO
© SLAPHOTOSTUDIO

To expand the space and provide a panoramic view of the farm, almost the entire perimeter of the hall is enclosed in glass, providing a constant landscape in all spaces, including the service areas such as the kitchen, making a connection between the internal and external environment. The main entrance is made through a large glass frame, expanding the total view of the hall, making it possible to contemplate the landscape from the access to the hall. Also, the large frames on the perimeter of the hall run along a rail allowing full opening, making the space even larger and with an enlarged look, connecting the balcony and the outside area with the internal environment, creating a unique environment.

© SLAPHOTOSTUDIO
© SLAPHOTOSTUDIO

The structure and walls of the hall were made of exposed concrete, reducing the need for maintenance and costs of the work with coatings and external painting. Besides, the circular concrete pillars resemble the existing coconut trees around the room, mimicking the landscape in which it is inserted. For the volume in the main access, native stones from the region were used, reminiscent of the culture of the old buildings of the city of Nova Veneza. All the rooms in the ballroom are on the same level, making it democratically accessible. Also, all access is via ramps, both in service areas and in social areas.

© SLAPHOTOSTUDIO
© SLAPHOTOSTUDIO

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Nova Veneza, Santa Catarina, Brazil

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Damiani Ballroom / ES Arquitetura" [Salão de Festas Damiani / ES Arquitetura] 03 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/952483/damiani-ballroom-es-arquitetura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.