We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Loenen Pavilion / KAAN Architecten

Loenen Pavilion / KAAN Architecten

© Simone Bossi© Simone Bossi© Simone Bossi© Simone Bossi+ 47

  • Architects: KAAN Architecten
  • Area Area of this architecture project Area:  583
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Simone Bossi
  • Project Team:Alice Colombo, Sebastian van Damme, Paolo Faleschini, Raluca Firicel, Michael Geensen, Nicki van Loon
  • Clients:The Netherlands War Graves Foundation, Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen
  • Main Contractor:Rots Bouw, Aalten
  • Construction Manager:Antea Group, Capelle aan den Ijssel
  • Construction Advisor:Pieters Bouwtechniek, Delft
  • Technical Installations Advisor, Physics, Fire Control, Acoustics:DGMR, The Hague
  • Building Costs Advisor:B3 bouwadviseurs, Wassenaar
  • Exhibition Design:Tinker, Utrecht
  • Av Design:Nieuwenhuis AV, Apeldoorn
  • Landscape Design:Karres en Brands, Hilversum
  • Landscape Contractor:Van de Haar Groep, Wekerom
  • City:Loenen
More SpecsLess Specs
© Simone Bossi
© Simone Bossi

Text description provided by the architects. KAAN Architecten was commissioned by the Netherlands War Graves Foundation (Oorlogsgravenstichting) to design a multifunctional building commemorating the Dutch victims during the Second World War and more recent international conflicts, in Loenen near Apeldoorn. Harmoniously blending with the surrounding forest, the building is a layered and connecting element between the existing Loenen National War Cemetery and the new National Veterans Cemetery.

© Simone Bossi
© Simone Bossi

The Loenen National War Cemetery site, one of the two located on Dutch territory, was designed by landscape architect Daniel Haspels (1894-1954) shortly after the Second World War, reflecting the landscape of the area with its clusters of wispy trees that honour the peaceful environment and bring comfort to the bereaved. KAAN Architecten opted to draw the trees and building together, letting the trees dictate the structure’s form, to achieve a fusion of architecture and landscaped nature.

© Simone Bossi
© Simone Bossi

The pavilion, with its 52 x 19-meter footprint, stretches along with one of the five axes that are the foundation of the site, like a horizontal white line settled amidst slender birch and pine trees. Seen from above, it is situated between two stretches of woods, flanked by two forest rooms envisioned by landscape architects Karres en Brands. The pavilion was kept as narrow as possible to preserve a maximum number of trees between the two open spaces, its horizontality gently adopts Haspels’ philosophy by avoiding vertical elements, which could disrupt the calming natural atmosphere. For this reason, the War Cemetery’s gravestones are lying flat on the grass.

© Simone Bossi
© Simone Bossi
Horizontality diagram
Horizontality diagram
© Simone Bossi
© Simone Bossi

The serene atmosphere and lack of intrusiveness have been achieved by sensitive architectural gestures, proposing an intimate yet open and inviting building; obscured by tree trunks yet in clear view. Strategically placed, natural stone-clad walls stretching from floor to ceiling accentuate the alternation between open and closed. Some walls have benches protruding in the same natural stone as the wall and facing the forest to offer visitors places to rest and contemplate. Atop the walls lies the roof - not merely as a cover for a box, but a horizontal wall with perforations that expose the treetops and open skies. By masterfully directing the sightlines inward, outward, and through, KAAN Architecten maintained the fragile aura of light and tranquillity already imbued in the National War Cemetery. 

© Simone Bossi
© Simone Bossi

Everything within the space of the pavilion is related to remembrance and commemoration. Corridors were avoided so the pavilion could remain narrow and functions flow logically into one another. There is an auditorium dedicated to assemblies and funeral services for the nearby National Veterans Cemetery, opening up to a multi-purpose room serving both as exhibition and information space and finally a condolences area. For events and large-scale ceremonies, the auditorium and exhibition space can be merged into a single hall, free of obstacles. 

© Simone Bossi
© Simone Bossi
Level 0 floor plan
Level 0 floor plan
© Simone Bossi
© Simone Bossi

The various spaces each have their own identity and lookouts. The condolences area offers views of two opposite sides, each oriented towards a forest room: one for veteran burials and one for the War Cemetery. Meanwhile, the auditorium looks out over the sightline ending at the cross in the middle of the War Cemetery. The eye is guided through a big window that feels like a large opening in the pavilion rather than a standard window. High ceilings and large roof spans ensure flexibility and contribute to an open sense of space.

© Simone Bossi
© Simone Bossi

The public nature of the pavilion, with an assembly capacity of up to 200 people, required an optimally balanced indoor climate. Necessary ventilation and floor heating systems to achieve thermal comfort have been realized avoiding any visible installations. By assembling a design team of complementary disciplines, even before the design work began, a high degree of sustainability and a minimal environmental impact was achieved.

© Simone Bossi
© Simone Bossi

Gently detached of any religious connotations, the pavilion conveys a calming natural atmosphere to its interiors, thanks to the unconventional open spatial configuration, the abundant natural light, and the elegant choice of materials. The distinguished yet subtle Loenen Pavilion architecturally enriches the National War Cemetery, providing a reinvigorated place of honour and consolation, while allowing the forest to be the guide.

© Simone Bossi
© Simone Bossi

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Groenendaalseweg 68, 7371 EZ Loenen, The Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Loenen Pavilion / KAAN Architecten" 27 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/952194/loenen-pavilion-kaan-architecten> ISSN 0719-8884
© Simone Bossi

荷兰受害者纪念堂,卢嫩馆 / KAAN Architecten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.