We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Islamic Religious and Cultural Center in Ljubljana / Bevk Perović arhitekti

Islamic Religious and Cultural Center in Ljubljana / Bevk Perović arhitekti

© David Schreyer© David Schreyer© David Schreyer© David Schreyer+ 19

  • Design Team:Matija Bevk, Vasa J. Perović, Christophe Riss, Ida Sedušak, Tina Marn, Andrej Ukmar, Irene Salord, Rok Gerbec, Blaz Goričan, Urban Petranovič, Davorin Počivašek, Maša Kovač
  • Clients:Islamic Community in the Republic of Slovenia, The City of Ljubljana
  • Video:items
  • Country:Slovenia
More SpecsLess Specs
© David Schreyer
© David Schreyer

Text description provided by the architects. The ‘specificity’ of the new location for the Islamic Religious and Cultural Centre is precisely its complete lack of ‘specificity’ – an area that is near the city centre, but abandoned and forgotten, in a fragile undeveloped state, with an uncertain urban future. Much like its historical predecessors – the case of Sarajevo mosques during 19th century being a nearby example, where mosque complexes – built by rich donors – were the starting points, the ‘seeds’ for the development of the new parts of the city, the new complex becomes one such thing for this part of Ljubljana.

© David Schreyer
© David Schreyer

The programme of the centre consists of a religious school building, a cultural and office programme, an apartment building for the employees of the community, a restaurant, as well as the mosque, the first one to be built in Slovenia, all of them supported by car parking in the basement.

Floor Plan
Floor Plan
Section
Section

The new buildings of the centre are positioned as separate entities, autonomous buildings surrounding the central square area with a mosque in the centre of it. They are simple volumes, oriented always towards the ‘outside’ world with their respective programmes, simultaneously surrounding the mosque building and allowing views towards it form all sides through the gaps in-between them. 

© David Schreyer
© David Schreyer
© David Schreyer
© David Schreyer
© David Schreyer
© David Schreyer

The mosque, sitting on and opening fully towards the square to allow for extension of the prayer space on the outside during large gatherings of congregation, is the central element of the new complex. Rather than following obvious historical precedents, as well as the recent iconographically obvious examples, it is conceived as a steel structure – a 32/32/24 metre box constructed of 1-meter (45cm) deep and only 2 (8cm) centimetre thick steel latticework, filled with white concrete on the lower part, and transparent glass on the upper part, allowing for the sun to flood the interior space. 

© David Schreyer
© David Schreyer

The cupola – the central element of the mosque – rather than topping the space, hangs suspended within its interior. As a representation of the sky in historical examples – it is made of transparent blue textile, the flimsiest and most fragile of materials, the material which in Islam has a long and rich history – starting from the Kiswah of Kaaba to the portable tent-mosques of Iran.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Džamijska ul., 1000 Ljubljana, Slovenia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Islamic Religious and Cultural Center in Ljubljana / Bevk Perović arhitekti" 25 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/952019/islamic-religious-and-cultural-center-in-ljubljana-bevk-perovic-arhitekti> ISSN 0719-8884
© David Schreyer

卢布尔雅那伊斯兰宗教与文化中心 / Bevk Perović arhitekti

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.