We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

605 Cornish House / Brett Farrow Architect

605 Cornish House / Brett Farrow Architect

© Pixer Pros© Pixer Pros© Pixer Pros© Pixer Pros+ 14

More SpecsLess Specs
© Pixer Pros
© Pixer Pros

Text description provided by the architects. Set on a sloping site in the Southern California coastal community of Encinitas, this multi-level, private residence for a young family was designed to create a family home that also allows for long visits by relatives.

© Pixer Pros
© Pixer Pros
Ground floor plan
Ground floor plan
© Pixer Pros
© Pixer Pros

By following the terrain the design sought to touch the land lightly by setting the home into the site and avoid grading and earthwork.  This also resulted in a stepped plan with shifting interior volumes and heigh ceilings that bring in natural light for warming in the winter and fresh sea breezes for cooling in the summer.  Working with the site minimized disruptions, reduced costs and assisted in adapting to the artificial compression from local height regulations.  The result from this effort was a layering of spaces and experiences that utilized stairs, terraces and cantilevers to create functional yet unexpected moments.

© Pixer Pros
© Pixer Pros

Western red cedar was used throughout the home to connect the interior and exterior spaces.  In addition to the simple beauty of this west coast material, the use of sustainable, renewable resources was a guiding theme for many decisions throughout the design and in the construction process.

Private spaces for quiet moments and flexible settings for entertaining allow for multiple simultaneous and separate experiences throughout the home.

Site section
Site section

Large disappearing window systems were used in the classic Southern California tradition to expand or contract living areas throughout the seasons.
Throughout the home an easy, natural modern sensibility was used in all material selections and finishes.

© Pixer Pros
© Pixer Pros

With its own kitchen and separate entry, guests and family can come and go as they please while still being able to easily and quickly re-connect with the family in the main residence through an interior stair.

© Pixer Pros
© Pixer Pros

The guest unit reaches out from the site in a cantilever set on the concrete retaining that grounds the home into the site.  The deck projection reaches out to capture sunset views over the Pacific.

© Pixer Pros
© Pixer Pros

Water wise landscape filters stormwater run-off and adds to the layering for privacy from the public street to the entry.

© Pixer Pros
© Pixer Pros

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "605 Cornish House / Brett Farrow Architect" 28 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/951985/605-cornish-house-brett-farrow-architect> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.