Sobreira Pires House / Daniel Pires Arquitecto

Sobreira Pires House / Daniel Pires Arquitecto

Sobreira Pires House / Daniel Pires Arquitecto - Exterior PhotographySobreira Pires House / Daniel Pires Arquitecto - Interior Photography, Stairs, HandrailSobreira Pires House / Daniel Pires Arquitecto - Exterior PhotographySobreira Pires House / Daniel Pires Arquitecto - Interior Photography, KitchenSobreira Pires House / Daniel Pires Arquitecto - More Images+ 16

Entroncamento, Portugal
More SpecsLess Specs
Sobreira Pires House / Daniel Pires Arquitecto - Exterior Photography
© Filipa Bernardo

Text description provided by the architects. The project started from a small two storey building located at the end of a narrow and deep lot, integrated in an uncharacterized urban area of the city. It was from this context that the spatial organization of the house was developed, being defined by 3 concrete volumes strategically positioned from the existing volumetry, creating a patio and taking advantage of the interiority resulting from this disposition. These volumes, which concentrate all the support areas of the house, define, among themselves, the main living areas of the house.

Sobreira Pires House / Daniel Pires Arquitecto - Exterior Photography
© Filipa Bernardo
Sobreira Pires House / Daniel Pires Arquitecto - Image 18 of 21
Plans
Sobreira Pires House / Daniel Pires Arquitecto - Interior Photography, Kitchen
© Filipa Bernardo

The sequence of spaces organized around the patio follows an increasing gradation of the relation between inner and outer space, depending on the transition amid the private and social spaces of the house. This “filter” is based on a modular design of the wooden frames that connects the concrete volumes configuring the image of the house.

Sobreira Pires House / Daniel Pires Arquitecto - Interior Photography
© Filipa Bernardo
Sobreira Pires House / Daniel Pires Arquitecto - Image 19 of 21
Sections
Sobreira Pires House / Daniel Pires Arquitecto - Interior Photography
© Filipa Bernardo

A fourth volume is positioned at the opposite end of the lot, relating directly to the street and configuring a vegetable garden to the interior, which makes the transition between the entrance / garage / workshop and the permanent living area.

Sobreira Pires House / Daniel Pires Arquitecto - Exterior Photography
© Filipa Bernardo

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Sobreira Pires House / Daniel Pires Arquitecto" [Casa Sobreira Pires / Daniel Pires Arquitecto] 28 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/951980/sobreira-pires-house-daniel-pires-arquitecto> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.